tirsdag den 5. juni 2018

"Caminoen" i Frankrig

Det er muligt at starte Camino Frances over 700 km nord for Pyrenæerne og den franske del af "Caminoen" er på alle måder en fantastisk pilgrimstur.
Le Puy-ruten; Via Podiensis, Chemin de Saint Jacques, Compostelle, GR 65 eller slet og ret på dansk, Caminoen i Frankrig er absolut de 4-5 uger værd, som det tager at gå fra le Puy-en-Velay til Saint Jean Pied de Port, hvor langt de fleste danskere starter deres pilgrimstur.
Kan jeg starte på Camiminoen før i Frankrig inden jeg når Saint Jean Pied de Port, lyder spørgsmålet, og svaret er klart Ja. Der er flere jakobsveje i Frankrig, der fører til Saint Jean Pied de Port og derfra videre til Santiago. Men en af dem har - efter undertegnedes opfattelse - forrang, nemlig Via Podiensis, som har et utal af navne, som man kan se i indledningen her på siden. Det var Biskop Gottschalk af Le Puy, der i vinteren 950-51 gik de næsten 1.600 km fra sin bispebolig i "det civiliserede" Frankrig over Pyrenæerne gennem "farlige" muslimske områder og barsk nordspansk natur til en mindre kirke over Apostlen Jakobs grav, og dermed gjorde Jakobsvejen berømt over hele den kristne verden. Og godt 1.000 år efter (i 1980) var det franske pilgrimme, der tog turen fra den store Jakobspilgrims-Katedral i le Puy til Katedralen i Santiago og foranledigede, at en spansk præst (Dom Elias) begyndte at lave gule pile hele vejen fra Roncesvalles til Santiago, og dermed gjorde pilgrimsruten "verdenskendt" i vor tid. Du kan finde pilgrimsruterne i Frankrig mod Spanien på franske hjemmesider under fællesbetegnelsen Pèlerinage de Saint-Jacques-de-Compostelle, men her lidt mere om Le Puy-ruten eller det mere korrekte(latinske) navn, Via Podiensis.
Le Puy-en-Velay - Saint-Jean-Pied-de-Port er officielt på 755,6 km mellem 28 og 32 etaper. Fra Saint-Jean-Pied-de-Port til Santiago er der efterhånden (siger franskmændene) 811,9 km, fordi der de senere år er lavet mange ændringer af ruten for at undgå de store N-veje, føre pilgrimme gennem byer med overnatning og barer, samt ændringer i infrastrukturen, som motorveje, ny lufthavn m.m. Det skulle give et samlet antal kilometer fra Puy-en-Velay til Santiago på 1568 km eller ca 2 måneders vandretur. Jeg har mødt mange franskmænd ( og i øvrigt også andre nationaliteter), der deler ruten op over flere år, 2- 3 uger hver år. Der er god afmærkning (rød/hvid - IKKE GULE PILE) hele vejen gennem Frankrig. Der er service i form af pausesteder, samt ikke mindst overnatning i primært private herberger, men også pilgrimsvenneforeningsdrevne -, samt religiøse herberger. Prisen er lidt højere end i Spanien, standarden ligeså, men det er ikke nær så dyrt som mange forestiller sig, Italien (Via Francigena) er langt dyrere.
I Frankrig passerer man først det store Centralmassiv (se kortet her), dernæst mellemstore byer som Figeac, Cahors, Moissac og Condom. Især de første ca 10 etaper fra Le Puy til middelalderbyen (klosteret) Conques er en naturoplevelse ud over det sædvanlige. Jeg har gået ruten to gange forår og sommer. Og især forårsturen var - trods meget blandet vejr - den naturoplevelse på alle mine pilgrimsvandringer, jeg har oplevet, som langt den største.
Ruten har op og nedstigninger, men ikke mere voldsomme end det, der mødet pilgrimmen på de spanske ruter, jævnfør vedlagte højdekurver.
Der findes mange hjemmesider der beskriver ruten, søg selv. Alle har GR 65 med som kalde-navn. Der findes flere trykte guide. Den vigtigste er nok Miam, Miam dodo med masser af praktisk info. Jeg finder mig godt til rette med Rother Wanderführer, ligesom jeg er meget tilfreds med den meget lille tillægsguide med kristne overnatningssteder: Guide de Haltes de prière et des Hospitalités Chrétiennes, der kan købes på denne hjemmeside:http://www.pelerin.com/Pelerinages/Chemin-de-Saint-Jacques-de-Compostelle/Les-associations-sur-le-chemin-de-Saint-Jacques-de-Compostelle/Avec-Webcompostella-des-guides-pour-l-hospitalite-chretienne
Du kan læse mere om at gå i Frankrig her på hjemmesiden - bl.a. under Europæiske pilgrimsruter.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar