søndag den 7. januar 2018

Irske vandrestier og Caminoen

I Irland findes flere pilgrimsruter, og nu er det muligt at starte i Irland og fortsætte med samme pilgrimspas af den lille spanske jakobsvej, Camino Ingles (den engelske vej) til Santiago.
Et samarbejde mellem katedralen i Santiago og katolske pilgrimme i Irland betyder, at en af middelalderens søveje til Sankt Jakobs grav i Spanien nu genetableres med moderne samfærdselsformer. Det er muligt at begynde sin pilgrimsfærd af en af de irske pilgrimsruter, få sine stempler i pilgrimspasset, som på de central europæiske jakobsveje (caminoer), og derefter tage til Nordspanien og fortsætte fra A CORUÑA de sidste 75 km til Santiago og få sit compostela. I middelalderen sejlede en del pilgrimme fra de britiske øer, herunder Irland til Coruna og gik der fra til Apostlen Jakobs grav i Santiago de Compostela. Sejlturen foregik ofte som en slags "charterrejser", hvor store grupper af pilgrimme i fællesskab lejede et skib med besætning til at stå for den den lange sørejse. Og det var ikke risikoløst - tværtimod. Den gang var det en farefuld færd, idet der var stor risiko for at blive opbragt af sørøvere - ofte muslimer - der tog pilgrimmene med til muslimske områder og solgte dem som slaver. Vandringen af jakobsveje fra de britiske øer, herunder Irland, gennem Frankrig og af Camino Frances var langt mere besværlig end sejlturen, men ofte mere sikker, idet diverse ridderordner ofte håndhævede lov og orden for pilgrimmene og beskyttede dem undervejs på "landevejene".
Men har du lyst til at gå først i Irland og derefter flyve til Nordspanien og gå direkte nordfra ind i Santiago og få et compostela (bevis for veludført pilgrimsfærd), er det nu blevet muligt.
Du kan læse mere om mulighederne på hjemmesiden Celtic Camino her: https://www.caminosociety.com/celtic-camino , og på denne hjemmeside kan du læse om de efterhånden mange pilgrimsstier, der er i Irland: http://www.pilgrimpath.ie/
Hvis du synes, at det er interessant at læse om middelalderpilgrimmens risikofyldte sejlture til Apostlen Jakobs grav i Spanien, kan du læse en beretning om en sejltur, hvor det gik galt her på www.jakobsvejen.dk under den 30. november 2015. Her et direkte link: http://www.jakobsvejen.dk/2015/11/middelalderpilgrim-og-hans-begrundelse.html

Ingen kommentarer:

Send en kommentar