mandag den 22. januar 2018

1. dag i Pyrenæerne

Mange danske pilgrimme går deres første tur over Pyrenæerne fra Saint Jean Pied de Port. Det kan svare sig at bide 1. etape over.
Jeg skal gå Caminoen fra midt i maj. Hvilken rute skal jeg vælge fra Saint Jean Pied de Port ? Og kan jeg reservere overnatning i forvejen?, lyder spørgsmålet.
Ruten over Pyrenæerne på første etape afhænger af vejret. Er vejret bare nogenlunde (hvilket det er de fleste dage i maj), anbefaler jeg den såkaldte Napoleonsrute over Leopoder. Er vejret dårligt, anbefaler jeg turen over den lille spanske by Valcarlos. (Sidstnævnte rute går det meste af turen tæt på en lille landevej og er lidt kortere end den smukke tur over Leopoder).
Men da det er 1. etape, er det min anbefaling derudover, at man bider turen via Leopoder (Napoleonsruten) over i 2.
1. etape er formelt på knapt 25 km, men med en stigning på over 1.000 meter er den for de fleste en af de virkelig anstrengende dage på pilgrimsfærden. Jeg har set mere end en pilgrim gå ned med flaget allerede første dag for enten at opgive, ligge stille nogle dage eller slås med træthed, vabler og mindre skader i dagevis. Derfor tag den med ro. Og der findes faktisk to overnatningssteder på vejen op mod Leooder. Begge steder tager imod forhåndsreservation. Den første, Honto, kommer "allerede" efter 5 km op af bjerget (bjergene), men beregn på grund af den kraftige stigning mindst 2 timer - måske endda lidt længere. Kniber det med antallet af dage. Er det muligt (hvilket jeg selv gør nu), at springe overnatningen i Saint Jean Pied de Port over og begynde opstigningen allerede på ankomstdagen til Saint Jean Pied de Port, sådan man begynder at gå opad efter et besøg på pilgrimskontoret, hvor der købes pilgrimspas/fås stempel, og frem for alt spørges om vejrudsigten før overgangen. Det er tidsnok at ankomme ved 17-18-tiden, hvis der er bestilt (og eventuelt betalt) for en seng i forvejen.
Næste overnatningssted ligger 2,6 km efter Honto, og hedder Orisson efter bjerget ved siden af, Pic Orisson.
Uanset hvilken af stederne du vælger (jeg foretrækker selv Orisson, hvor jeg synes, at værtsparret er langt mere imødekommende end i Honto), så betyder det, at dagen efter er langt lettere at gå, og at du kommer til klostret i Roncesvalles i langt bedre form end hvis du tager hele turen på en dag, ligesom du er sikker på at få en seng i Roncesvalles, hvor der kan være mere end trængsel i maj. Du skal regne med at mellem 250 og 400 andre pilgrimme vil passerer bjergtoppen samme dag som dig.
Her adresserne på de to herberg (og det er en dårlig ide at begynde opstigningen uden at have bestilt i forvejen):
Honto www.gites-de-france-64.com (e-mail jeanne.ourtiague@orange.fr )
Orisson: www.refuge-orisson.com (e-mail: refuge.orisson@wanadoo.fr )
Man skal regne med, at der kræves forudbetaling. I Orisson er der en samlet pris på 36 Euro for seng på sovesal, aftensmad og morgenmad.
Og nok en information. Turen over Leopoder er lukket fra 1. november til 1. april, og det er de to overnatningssteder derfor også.
Angående spørgsmål og kommentaren omkring Vintercaminoen herunder, kan du læse en lidt større artikel/nyhed om samme emne under den 26. februar 2018

Ingen kommentarer:

Send en kommentar