onsdag den 24. januar 2018

Sikkerhed på Caminoen ?

Spanien er et af de sikreste lande i EU, hvis man ser på antallet af drab pr. 100.000 indbyggere. Men selvfølgelig kan en pilgrim blive udsat for ubehageligheder.
Er det sikkert at gå Caminoen, lyder spørgsmålet. Og det er et af de sværeste spørgsmål at svare på. Jeg har forsøgt at svare på spørgsmålet flere gange før her på jakobsvejen.dk - ikke mindst efter, at en kvindelig amerikansk pilgrim blev myrdet mellem Astorga og Rabanal på Camino Frances påskedag 2015, men indtil videre er det heldigvis det eneste mord, der har fundet sted på en pilgrim siden pilgrimsvandring igen blev "moderne" for over 30 år siden. Og spørgsmålet, som jeg også får stillet, når jeg holder foredrag om pilgrimsvandring, fortsætter: Er det ikke bedre at melde sig/købe en plads på en gruppevandring/grupperejse første gang, jeg skal afsted ? Spørgsmålet stilles ofte - som også i dette tilfælde - af en kvinde.
Det er ikke muligt for mig at fjerne andres frygt. Og specielt på engelsksprogede hjemmesider er der ofte - næsten udelukkende amerikanere (USA) - nogen, der sætter debatten i gang: "Jeg er bange for at gå alene".
Der er og har været kriminalitet på Caminoen. Og der dør i øvrigt pilgrimme hvert evig eneste år. Langt de fleste på grund af sygdomme (dårligt hjerte eller lignende), samt nogle på grund af ulykker i trafikken eller på grund af vejrforhold i bjergene, hvor nogle pilgrimme går op, selvom de er advaret mod det i forvejen.
Her lidt af den kriminalitet jeg selv har hørt og læst om i de seneste år.
Det eneste mord, der har fundet sted, er nævnt ovenfor. Morderen sidder bag lås og slå, og det er muligt at finde mange historier om sagen her på jakobsvejen.dk, samt på en række andre hjemmesider.
Røverier: Der har desværre fundet røverier sted på Camino Portugues inden for de seneste år. Jeg har hørt om et ubehageligt et af slagsen i 2016, hvor et yngre par blev overfaldet og frastjålet deres værdier umiddelbart syd for Porto. Jeg ved ikke om røveriet er opklaret. Det unge par fortsatte i øvrigt til Santiago efter at have fortalt om deres ubehagelige oplevelse på nettet og meldt sagen til politiet.
Da jeg selv gik via de la Plata 1. gang i 2012 var der - uden at jeg vidste noget om det - to cykelrøvere, der jævnligt slog til på første etape langs floden uden for Sevilla. Langs floden er der flere små slumpområder/romabeboelser i blikskure/gamle campingsvogne m.m. Jeg fulgtes med en ældre spanier på netop det stykke, og intet skete. Få uger efter hørte jeg om flere røverier netop der, hvor to maskerede røvere på cykel truede pilgrimme til at aflevere deres værdier. Det stoppede samme år, da de overfaldt en enlig canadisk mandlig pilgrim; pilgrimmen tævede dem, holdt dem fast og ringede til politiet, der kom og hentede dem. Siden har jeg ikke hørt om noget på den strækning, men da jeg sammen med min yndlingspilgrim gik ud af Sevilla af Via de la Plata i 2017 gik vi en anden vej, da der er to muligheder - måske på grund af historien fra 2012, men måske ligeså meget fordi, der var en morgenmadsbar på alternativruten.
På mine mange 1.000-vis af pilgrimskilometer har jeg en del gange følt mig utryg på grund af hunde, men min teleskop-stok har givet en vis tryghed. Jeg har enkelte gange følt mig utryg, fordi mennesker på min vej har set "skumle" ud, men det kan lige så godt skyldes min fantasi. Og så kommer jeg til konklusionen: Jeg har aldrig været truet på liv, helbred eller forsøg på røveri.
Og jeg har en teori om, at mange amerikaneres frygt og "ubehagelige" oplevelser, er noget, som de har med hjemmefra. Nederst bringer jeg en graf af en statistik fra EU over mord i EU-landene pr.100.000 indbyggere, og her er Spanien faktisk et sikrere land end Danmark.
En del kvindelige amerikanske pilgrimme har oplevet blottere og sex-chikane på pilgrimsfærden, men jeg har aldrig hørt om tyske, franske eller andre europæiske pilgrimme, der har været udsat for noget. Derimod er der mange ældre mænd, der står et stykke fra Caminoerne og tisser ved et træ, ligesom kvindelige pilgrimme efterlader i bunkevis af hvide tisseservieter langs de mest benyttede pilgrimsruter - men uanset hvad, man mener om den trafik, er det vel ikke sex-chikane. Min yndlingspilgrim ( i dag 65 år) gik som kvinde Camino Frances alene i 2016 uden på noget tidspunkt at føle sig truet på liv og helbred.
Hvis nogen af læserne af denne artikel har oplevet noget faretruende fra andre under en pilgrimsvandring, må de meget gerne skrive her til siden jakobsvejen@gmail.com eller skrive en kommentar under artiklen her via Google+
Så tilbage til anden del af spørgsmålet. En chartertur langs Caminoen kan være en stor og god oplevelse for nogen (Jeg har selv en veninde, der var meget begejstret.); men det er noget helt andet end en pilgrimsvandring.
Her grafen fra EU, der viser antallet af mord pr. 100.000 indbyggere:
Da spørgsmålet om sikkerhed er dukket op efter, at denne artikel er skrevet, har jeg lavet nok en ny - og noget længere - udgave, primært på spørgsmål fra kvinder. Du kan læse den under den 28. februar 2018.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar