onsdag den 14. december 2016

Santiagokatedralens historie i Madrid

Katedralen i Santiago blev til i højmiddelalderen og viser mere end mange andre middelalderbygninger i Europa, hvordan middelaldermennesket tænkte.
For pilgrimme, der både første, anden og tiende gang kommer til Santiago er et besøg i Katedralen noget helt særligt. Der er de daglige pilgrimsmesser, hvor det er svært at få plads, og der er selve bygningen, dens mange kapeller og ikke mindst udsmykning, der emmer af Europas og Middelhavsområdets kristne historie. Mest kendt i Katedralen er Pórtico de la Gloria, Æresporten, der blev bygget/rejst i 1168 til 1211, og som gennem sin symbolik mere end noget andet viser, hvordan det kristne livssyn - og dermed stort set hele det kristne Europa - var i middelalderen, hvor det blev presset af muslimer syd fra.
Skal du på ferie i Madrid og omegn denne vinter, er der en ekstra grund til at besøge Pradomuseet i Madrid, der i forvejen rummer nogle fantastiske kunstværker. Lige nu er der en særudstilling om Pórtico de la Glorias bygningsmester og arkitekt, el Maestro Mateo og katedralen i Santiago. Udstillingen åbnede den 29. november og løber til den 26. marts næste år. Her en hjemmesideadresse til omtalen af denne udstilling https://www.museodelprado.es/actualidad/exposicion/maestro-mateo-en-el-museo-del-prado/3d2e6e39-b5e6-4097-a74e-f6994e84b4d0 - Du kan selv øverst på siden bede om en engelsk version.
Og så en lille detalje - ikke fra Æresporten - men Katedralens sydport, der er på mindre end en kvadratmeter og i følge min opfattelse viser en hel del om middelalderens tankegang.
Midt i portalen over Sydporten findes denne lille relief med kristi tegn i midten omgivet af to græske bogstaver, alfa og omega. Det græske alfabets første og sidste bogstav.I følge Det nye Testamente sagde Jesus til sine disciple: Jeg er alfa og omega, begyndelsen og slutningen.
I middelalderen gik pilgrimmene som regel ind af Nordporten efter ankomsten til Santiago og ud af Sydporten, hvor dette relief er lavet. Reliefet viser det modsatte af teksten i Det nye Testamente, nemlig et kristtegn med Omega først og Alfa sidst. Forklaringen er, at pilgrimmen efter hundrede- måske tusindvis af kilometers vandring til Santiago ikke skulle tro, at nu var den hellige grav velforvaret, porten til himlen stod vidt åben. Nej pilgrimmen havde afsluttet et kapitel ved at gå pilgrimsvandring til Sankt Jakobs grav, men et nyt og en mere kristent liv med mere omsorg for medmennesket skulle gerne blive resultatet. Derfor Omega og Alfa i omvendt orden.
Maestro Mateo og alle de andre, der står bag dette fantastiske bygningsværk, byggede ikke alene et guds- og pilgrimshus, men en bygning med et næsten uendelig antal symboler på kristendom og livssyn, Ja et helt bibliotek med holdninger, der kan findes/læses overalt både udvendig og indvendig i kirken.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar