onsdag den 7. december 2016

Mange pilgrimme er stadig religiøse

Statistikken for Santiagopilgrimmene i november viser, at kun 6 % af pilgrimmene gik alene af kulturelle, sportslige eller andre ikke religiøse grunde.
6.394 pilgrimme kom ind til Santiago i november, væsentlig mindre end det månedlige gennemsnit over resten af året, men stadig mange pilgrimme set i forhold til for bare 10 år siden, hvor der "kun" kom 1.755 pilgrimme ind i november. Den eksplosive stigning i antallet af pilgrimme på bare 10 år ( 100.377 i hele 2006 mod over 275.000 i år)fører tit til diskussioner på nettet og i pilgrimsfora, om hvorvidt nutidens pilgrimme går alene af sportslige eller andre ikke religiøse grunde.
Når pilgrimmene kommer ind til Santiago og beder om at få et compostella, et bevis for veloverstået pilgrimsfærd, skal de udfylde et lille skema med motivation for pilgrimsvandringen. I november fordeler svarende sig sådan: 2.307 eller 36% oplyste, at de gik af primært religiøse grunde; 3.695 eller næsten 58% sagde en kombination af religiøse og kulturelle årsager, mens 392 eller 6% ikke nævner religion som en af årsagerne til pilgrimsvandringen. Der har de seneste år været meget lidt forskydninger i pilgrimmenes egne oplysnbinger om bevæggrundene for at gå pilgrimsvandring til Santiago. Tallene for hele 2015, hvor 262.459 fik et compostella gav følgende procentvise fordeling på motiver: Primært religiøs 38 %, en kombination af religiøse og kulturelle motiver 54 %, mens 8 % nævner ikke-religiøse motiver.
Jeg er flere gange blevet spurgt: Hvorfor går så mange danskere til Santiago. Danskere er ikke så religiøse, vel ? Her kan jeg ikke svare nøjagtigt, idet jeg ikke har tal fra pilgrimskontoret i Santiago, der skiller de danske pilgrimme ud, når det gælder alder, motivation, ruter m.m. Jeg får kun det samlede antal pilgrimme, der viser, hvor mange danskere, der har bedt om et compostella. I år passerer det tal 2.600, hvilket er det højeste nogensinde.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar