torsdag den 15. december 2016

Et par tips/ideer til din første Camino

Al begyndelse er svær, siger man. Men det er faktisk lettere at begynde på en pilgrimsvandring end mange førstegangspilgrimme tror.
Et af de spørgsmål, som undertegnede møder gang på gang (også når jeg holder foredrag om pilgrimsvandring) kan stort set samles til et spørgsmål: Hvordan planlægger jeg første gang ?
Her mit - meget personlige - bud:
1) Læs om de forskellige ruter og find ud af, hvilken du vil gå og beslut et startsted.
2) Bestil transport (fly/bus/tog via nettet) - og bestil eventuel overnatning for første nat, så du har et mål, når du ankommer til startbyen. Det er rimelig let via nettet.
3) Har du god tid ( og penge nok) så vent med returbilletten. Jeg bestiller selv begge veje, da fly har det med at stige i pris nu tættere på afrejsedagen, men så lægger jeg lidt luft ( nogle dage) ind i enden, så jeg eventuelt - hvis Santiago er målet - kan tage et par dage ekstra mod/eller til Fisterre/Muxia, hvis jeg ikke får brug for ekstradagene undervejs.
4) Når først du begynder at gå, er du sjældent alene. Der er på næsten alle pilgrimsruter andre pilgrimme omkring dig, som gerne vil hjælpe - altså du er ikke alene i verden.
5) Tag den tid, du behøver. Lad være at jage, som om du var på flugt.
6) Når først du er på pilgrimsruten, vil du opdage, hvor meget der løser sig selv - både hvad angår overnatning og forplejning undervejs, ligesom der - næsten af sig selv - opstår fællesskab mellem dig og andre pilgrimme.
7) Vær forberedt på, at det sjældent går, som du troede hjemmefra - indret dig efter forholdene. Hvis du synes, at der bare er for meget larm på sovesalen, for mange ting der går dig imod, er den eneste det går ud over DIG SELV. Flyt på pension eller hotel, hvis sovesalen ikke er noget for dig.
8) Får du skader (vabler eller andet), så skam dig ikke over at søge hjælp. Du er ikke den første med den slags problemer. Og vabler kan ødelægge en Camino.
9) Caminoen vil ændre dig. Det vil alle pilgrimsdveteraner kunne fortælle om. Regn med, at alt går anderledes end du troede, men at du - trods det - begejstret vil starte planlægningen af en ny, inden du når hjem.
Og inden du tager afsted er det en god ide at træne lidt. Gå støvlerne til og pak rygsækken med så lidt som overhovedet muligt. Der findes masser af forslag til pakkelister på nettet.
Et mindre pilgrimsforum - primært med rod i den katolske kirke, men også åben for alle andre - mødes en par gange om året i Københavnsområdet for at tale om pilgrimsvandring. Næste gang fredag den 17. marts kl 17.00. Her vil temaet netop være: Min første pilgrimstur med fokus på de to mest benyttede Jakobsveje/Caminoer, Camino Frances (Saint Jean Pied de Port til Santiago) og Camino Portugues ( op gennem Portugal til Santiago).

Ingen kommentarer:

Send en kommentar