mandag den 11. april 2016

Dobbelt så mange forårspilgrimme i år

Spanierne selv har i meget højt tal gået til Santiago op til påske og i påsken.
Der er sket en stigning på over 100 % i antallet af pilgrimme, der kom ind til Santiago i år i forhold til marts 2015, nemlig fra 5.080 til 11.066. Der ligger formentlig flere forklaringer bag denne ekstraordinære store stigning, men her får I min vurdering.
1) Der er siden starter af 1980erne været en konstant stigning i antallet af pilgrimme, dog således at der i såkaldt hellige år, hvor Sankt Jakobsdag, den 25. juli, falder på en søndag, er der sket en eksplosiv stigning, jævnfør denne statistik hentet fra hjemmesiden http://caminoteca.com/en/.
2) I de hellige år er antallet af spaniere forholdsvis højere end i årene i mellem. Det hænger sammen med, at der har bredt sig en tradition i mange menigheder i Spanien med at gå på samlet pilgrimsvandring - oftest med den lokale sognepræst/ungdomspræst - i såkaldte hellige år. Denne tradition synes også at have bredt sig til Portugal, idet antallet af portugisiske pilgrimme også stiger kraftigt.
3) I år er det også et helligt år om end af en anden slags, idet det er hele den katolske kirkes hellige år, idet Pave Frans har udråbt året til Barmhjertighedens år med fokus på, at vi mennesker skal udvise større barmhjertighed overfor hinanden med kristus egen barmhjertighed som forbillede. Det har fået mange spaniere til - ikke mindst i tiden op til påske og her i påsketiden (Det er stadig påsketid) til at gå til Santiago, ligesom antallet af pilgrimme der tager et stykke af Via Francingena mod Rom i Italien har været stigende, selvom der endnu ikke er offentliggjort nogen tal fra Rom.
4) I marts i år udgjorde antallet af spaniere der gik til Santiago næsten 62 %, hvilket er langt højere end gennemsnittet af spaniere på Caminoerne i hele 2015, hvor de "kun" udgjorde knapt halvdelen. Disse antal underbygger min teori ovenover.
5) Et meget stor del af "påskepilgrimmene", 39 %, gik fra Sarria ( ca 120 km fra Santiago) eller fra Tui, knapt 6 %, på grænsen mellem Portugal og Spanien eller 5 % fra Oporto i Portugal ( ca 235 km fra Santiago). Hvilket viser, at mange har gået forholdsvis få dage fra Santiago og ikke i mange uger, som det fremgår af årsstatistikken.
Så min konklusion er, at barmhjertighedens år spiller en stor rolle i den ekstremt store stigning dette forår i antallet af pilgrimme, men statistikken viser også en stor stigning i pilgrimme, der går langt. Tyskerne er tilbage helt i top, idet 819 tyske pilgrimme tog en tur til Santiago alene i marts i år mod "kun" 449 i marts 2015. Her er jeg ikke i tvivl om, at den nye tyske pilgrimsfilm; Hape Kerkeling: Ich bin dann mal Weg, der kom ved juletid, har an afgørende indflydelse. Så 2016 må forventes, at blive nok et rekordår på diverse Caminoer mod Santiago. Der vil være rigtig mange tyskere på stien, og de sidste 5-7 etaper før Santiago vil der - især - i spanske og portugisiske ferieperioder være større eller mindre grupper, der går pilgrimsvandring som en slags valfart mod Santiago og den hellige port i katedralen, der er åbnet på grund af Barmhjertighjedens år.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar