fredag den 22. maj 2015

Pilgrimme alle steder

Uanset, hvor man er langs Camino Frances lige nu, er der pilgrimme at se - overalt.
Jeg har aldrig set så mange pilgrimme som nu, sagde en bagerkone i den lille by, Lorca, mellem Puente la Reina og Estalla her forleden morgen. Og der er også pilgrimme så langt øjet rækker, når man bevæger sig ud på "caminoen" i disse dage. I går kom der 1004 pilgrimme ind til Santiago, og det virker da også som om, at der er mellem 500 og 1.000 pilgrimme på hver eneste etape fra Saint Jean Pied de Port til Santiago netop nu. Pilgrimstoget bevæger sig fra tidlig morgen til et stykke ud på eftermiddagen i en nærmest uendelig lang række, for om aftenen at blive afløst af bytorve, fortorvscafeer, græsplæner ved herberger fyldt med pilgrimme - mange af dem med tæer og fødder pakket ind i sportstape, compeed eller hvad det nu er.
Er det bare for meget, som nogen synes at mene, når man læser debatterne på diverse pilgrimshjemmesider. 
Sagt med det samme. Denne artikels forfatter synes det ikke. Det er bare noget andet. Jeg har de seneste fem uger gået - først på Arles ruten, dernæst videre af Camino Aragones for at ramme den franske i Obanos. Oplevelserne er meget forskelig, men jeg synes stadig, at mødet med Pilgrimshavet i Obanos er en urtrolig positiv oplevelse. Jeg prøvede det samme i fjor efter 800 km. på Le Puy ruten, hvor "Pilgrimsbomben" kom i Saint Jean Pied de Port. 
Der er overalt fyldte herberger, fyldte cafeer og man skal nærmest sige DYT for at komme frem på stien. Ja, men langt de fleste pilgrimme er søde, hjælpsomme og positive overfor det hele. Jeg synes, at man skal glæde sig over, hvor flot det er, at så mange mennesker forsøger at finde en mening med tilværelsen. Her under lidt billeder, der viser, hvordan der ser ud på den franske her i maj. Øverst et billedet fra aftenmessen i Los Arcos for et par dage siden, hvor næsten 100 pilgrimme var til aftenmesse og velsignelse.
Jeg vender de nærmeste dage tilbage med artikler om at gå i Frankrig, den helt fantastiske tur over Somport-passet og Camino Aragones.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar