lørdag den 30. maj 2015

En by på Caminoen


Flere byer langs Camino Frances er grundlagt af pilgrimme i middelalderen og har en særlig historie at fortælle.
Når pilgrimmene i tusindvis i disse dage kæmper sig afsted på Camino Frances går de i fodsporerne efter pilgrimme gennem over 1000 år. Byer som f.eks.Villa Franca, Hospital de Orbigo, Ponferrada og mange andre bærer tydeligt præg af, at det er pilgrimsruten, der har skabt byerne. Det er sjældent at Pilgrimmene har overskud efter en lang dags vandring til at gå på opdagelse i de mange pilgrimsbyer, der i disse dage summer af pilgrimsliv på torve og cafeer langs ruten.
Men tager du lidt kortere etaper - bare en gang imellem - kan der måske blive kræfter til at gå på opdagelse i f.eks. en fantastisk by som Estalla, eller som den hedder på baskisk Lizarra.
Byen er grundlagt i 1090, netop da pilgrimsstrømmen fra Frankrig var taget til år for år - de dengang - seneste 100 år. Mauerne var stadig ved magten i det meste af det nuværende Spanien, og kristne konger fandt det nødvendigt at sikre pilgrimsvejen til Santiago ved anlæg af byer med stærke forsvarsværker. Dertil kom broer over floderne, hospitaler til overnatning for pilgrimme, samt kirker til messer og anden åndelig føde. Alt findes i Estella.I dag kan man beundre flere meget flotte romanske kirker - ikke mindst San Pedro de la Rúa, der også har en klostergård, der er et besøg værd, ligesom byen har et imponerende slot, Palacio de los Reyes de Navarra, der i dag er indrettet til museum.  .På toppen af byen finder man en kopi af Notre Dame de le Puy, der her meget naturligt hedder Nuestra Senora del Puy. Madonastatuen er formentlig oprindelig lavet franske pilgrimme, der slog sig ned i byen. Der lå først en barokkirke på toppen til at huse Vor Frue af le Puy, men i 18-tallet blev den afløst af en stjerneformet kirke, der nok er mere interessant end egentlig smuk. Uanset hvordan, er det fascinerende, at Le Puy 800-900 km mod nord og i dag Frankrigs pilgrimsby nr. 1, idet tusindvis af pilgrimme hvert år starter deres tur til Santiago, netop herfra, er forbundet med en by på den anden side af Pyrenæerne takket være caminoen. Begge byer skylder Sankt Jakob deres nuværende udsende og specielle historie.
Øverst et billede af byen set fra toppen ved Notre Dame le Puy. Dernæst et billede af den fantastiske klostergård bag San Pedro. Og endelig nederst et billede af madonastatuen, som kan ses i en større størrelse i le Puy.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar