lørdag den 9. maj 2015

Botafumeiro

Jeg har skrevet flere historier om kæmperøgelseskaret i Santiago, Botafumeiro. Denne historie er primært skrevet, fordi det gav anledning til at bringe dette fantastisk billede. 

Den nuværende Botafumeiro er ikke så gammel som man tror. Den er lavet i 1851 og afløste en Botafumeiro fra 1604, hvor den remskive, der bærer den nuværende Botafumeiro også er fra. Men de første kæmperøgelseskar er meget ældre. Man ved ikke præcist, hvor gammel, men den første blev hængt op Katedralen i Santiago en gang i 1100-tallet. Den skulle symbolisere pilgrimmenes bøn, og røgelsen skulle bortjage plager og epidemier sammen med helgeners forbøn. Brugen af røgelse er en af de symboler, som den nye kristne kirke i Oldtiden tog med fra jødedommen, og med et citat fra Davids samler, at "bønnen bør nå Gud som denne røgelse gør det" blev røgelsen også symbol på sammenhængen mellem Det gamle og Det nye Testamente.
I Santiago bliver Botafumeiro i dag brugt i slutningen af messen - efter velsignelsen, og er i dag en turistattraktion i sig selv. Billedet ovenover med traditionelle kirkegængere, pilgrimme og turister er en meget sigende illustration af selve oplevelsen "at sidde under Botafumeiro, når han svinger".
Jeg kender desværre ikke navnet på fotografen. Billedet er fundet på nettet.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar