onsdag den 27. april 2022

Napoleonsruten eller over Valcarlos ?

Det dårlige aprilvejr i Pyrenæerne betyder, at mange pilgrimme spørger sig selv: Hvilken rute mellem Saint Jean Pied de Port og Roncesvalles skal jeg vælge ?

For rigtig mange danske pilgrimme er Camino Frances (herhjemme ofte bare kaldt Caminoen) med start i Saint Jean Pied de Port den første  - og også ofte den eneste - tur på en  Camino i Spanien. Og for en del pilgrimme kan den første etape mellem Saint Jean Pied de Port og Roncesvalles - desværre - blive så hård en oplevelse, at den enten betyder en meget dårlig start, rent fysisk eller en afbrudt Camino. Og det er altså ikke BARE, at gå 20-25 kilometer op over nogle høje bjerge på en dag med rygsæk på.. Nederst på artiklen vedhæftet højdekurver

Undertegnede har gået både over Napoleonsruten og Valcarslosruten en hel del gange, og de er altså begge temmelig anstrengende. Men også begge meget flotte bjergruter. Derfor følgende forslag fra en gammel mand, der pt. .håber på her en gang i maj at komme på tur i Pyrenæerne (GR 78 Piemont) med en tur - enten over Somportpasset (1650 meter) eller via Napolenonsruten (1430) meter. Om det bliver til noget ved jeg ikke i skrivende stund, men til jer der skal af sted første gang fra Saint Jean Pied de Port har jeg følgende råd.

Principelt kan begge ruter, Napoleonsruten og Valcarlosruten, tages på en dag.  men jeg har flere gange mødt pilgrimme på Camino Frances - også danske pilgrimme - der døjede med skader flere etaper efter Pyrenæernes top, fordi de havde overvurderet deres kræfter og kondition, samt båret uhensigtsmæssigt fodtøj. Jeg anbefaler derfor, 

at Napoleonsruten altid tages i to tempi, overnat et stykke oppe, i Honto, Orisson eller i det forholdsvis nye Auberge Borda,. Og husk altid at tjekke vejret før du går op. Læs de to seneste artiklen her på siden om vejr. Angående overnatning; har du ikke så meget tid til rådighed, kan det måske lade sig gøre at gå et stykke op (f.eks. til Honto) på ankomstdagen til Saint Jean Pied de Port. Forslaget om at dele i to gælder også, hvis vejret er fremrangende og du får en flot tur over med sol, vilde heste og flotte udsigter.

at Valcarslosruten også er flot, samt med mulighed for de første mange kilometer i dårligt vejr at følge asfaltvejen (bjergvejen mellem Saint Jean Pied de port og Roncesvalles), hvis stien langs vejen er mudret og svær at gå på, så du først går ind på selve stien et stykke oppe, når asfaltvejen tager store sving væk fra Caminoen. (Se selv på diverse kort). Det er ligeledes værd at tage en lang pause (en times tid) i Valcarslos, hvor betjeningen på baren iøvrigt er helt i top. Men er du i almindelig god form, kan turen klares på en dag. MEN mange overvurderer deres egne kræfter !

Herunder højdekurverne for begge ruter:
Ingen kommentarer:

Send en kommentar