mandag den 2. maj 2022

Trængsel på Caminoen og i Santiago

I sidste halvdel af april er der næsten dagligt kommet over 1.000 pilgrimme ind til Santiago.

Forleden kunne en af Spaniens mange pilgrimsforeninger skrive på forsiden af deres pilgrimsblad: Camino Abierto - Caminoen er åben. Og meldingerne fra pilgrimskontoret i Santiago i april understreger, at Caminoen er mere end genåbnet. Mit gæt - her hvor den endelige opgørelse af antallet af Santiagopilgrimme for april i år endnu ikke foreligger - er, at april 2022 bliver rekordår for antallet i april af Santiagopilgrimme - også flere end før Coronapandemien. 

Men lidt ved vi: I april i år er der  de sidste 2-3 uger kommet over 1.000 pilgrimme ind næsten dagligt. De fleste af pilgrimmene, der er gået ind til Santiago i april, er spaniere, derefter flest fra EU-landene, selvom der er begyndt at komme flere pilgrimme fra resten af verden, primært Sydamerika og USA, har der dog i det meste af april været restriktioner med udfyldelse af mange skemaer, samt andet bureaukrati for rejsende, der er ankommet til Portugal/Spanien fra lande udenfor EU, og oveni skal ikke-EU-borgere have flere forsikringer, end de plejer på grund af Coronapandemien. Inden pandemien var spanierne i de senere år begyndt at være i mindretal på Caminoerne i Spanien  - altså under halvdelen af det samlede antal pilgrimme, men her efter at Caminoerne igen er åbne er det ligesom spanierne i meget stort antal er begyndt at gå til Santiago. Det fornemmede undertegnede  meget tydeligt - både da jeg gik Camino Frances fra Saint Jean Pied de Port til Santiago i september-oktober i fjor, og da jeg her i det meget tidlige forår februar-marts var på den Portugisiske kystrute til Santiago. 

PS Opdateret kl. 16.00. Den endelige opgørelse for april viser: 34.283 Santiagopilgrimme. Det højsteh antal for en april nogensinde. Over halvdelen kvinder, og over halvdelen har gået Camino Frances.

Men holder interessen for pilgrimsvandring sig, vil der i de kommende måneder, hvor det igen bliver lettere for ikke-EU-borgere at komme ind i Europa, betyde, at der bliver mere end trængsel på pilgrimstierne/Caminoen i Spanien her i resten af 2022.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar