torsdag den 7. april 2022

Mange forårspilgrimme: Caminoen ligner sig selv

I marts i år kom der næsten lige så mange pilgrimme (7.309) til Santiago, som i marts 2019 (7.474) - før Civid19 Pandemien - i marts  i år var 30 af dem danskere. Så også i Danmark er interessen for pilgrimsvandring i Spanien ved at være som før Pandemien Og her i april kommer der hver dag et stigende antal pilgrimme ind til katedralen i Santiago for at bede om et Compostella - i  går blev det til 861.  Det største antal på en dag i meget lang tid. Men alt ligner ikke sig selv  fra før pandemien. Her et par forskelle, som måske ændres senere på "pilgrimssæsonen", når det daglige antal pilgrimme, der ankommer til Santiago formentlig  passerer 1.000.

Pilgrimmene i marts i år er primært spaniere, dernæst europæere (EU), mens antallet af pilgrimme fra USA  stadig er lavere end før pandemien. Men det ser ud til at ændre sig. I klosterherberget i Roncesvalles melder de frivillige nu om over 100 pilgrimme dagligt ( der er plads til knapt 200 i det store herberg, og knapt 100 i det gamle/nu ekstra herberg), så der er endnu ikke fyldt op, men det kan komme ultimo april, samt hele maj. Mange begynder formentlig i forbindelse med påsken.

Men endnu en forskel i pilgrimsprofilen i marts i år i forhold til før pandemien. Væsentlig færre giik fra Pyrenæerne - 238 i år i forhold til 442 i 2019. Men modsat var der flere pilgrimme ( 66 i alt), der gik fra Sevilla ad Via de la Plata (1.000 km fra Santiago), mens 89 gik fra Lissabon ad Camini Portugues og 51 fra Burgos ad Camino del Norte (650 km fra Santiago), hvilket tyder på, at langdistancepilgrimmene i marts i år har spredt sig over flere Caminoer end normalt fra før pandemien. Det kan hænge sammen med, at Spanierne igen  - som for 20 år siden - er i flertal på pilgrimsstierne. Hvilket - hvis man skal tror de mange engelsk- ,tysk- eller fransksprogede hjemmesider - vil ændre sig allerede her i maj, hvor der skulle komme godt gang i Camino Frances fra Saint Jean Pied de Port. I herberget i Orisson i Pyrenæerne, samt på hotellerne i Roncesvalles er der allerede ved at være godt fyldt op i forhåndsreservationsbøgerne. 

PS: Når pilgrimmene på Camino del Norte begynder i Burgos og ikke ved Camino del Nortes start ved Irun på grænsen til Frankrig kan det hænge sammen med, at stort set samtlige kommunale herberger (de billigste) i Det spanske Baskerland stadig er lukket ned med begrundelsen: Corona. Hvilket betyder, at pilgrimmene skal finde anden overnatning. I skrivende stund er der stadig en del lukkede herberg i Spanien, og man skal være opmærksom på, at køkkenet i de åbne herberg, offentlige såvel som private, ofte er lukkede (eller meget mangelfulde med kun mikrobølgeovn, ingen tallerkener, bestik m.v.) Begrundelsen for lukningen: Corona.  

Ingen kommentarer:

Send en kommentar