søndag den 14. april 2019

Så begynder pilgrimssæsonen for alvor !

Hvor lang er Caminoen helt præcist ? Kan kvinder gå Caminoen alene ? og Hvilken Camino skal jeg vælge ?
Antallet af pilgrimme, der kom ind til Santiago her i weekenden er nærmest eksploderet med langt over 2.000 pilgrimme - ikke mindst set i forhold til, at der "kun" kom knapt 7.500 pilgrimme ind til Santiago i hele marts, hvilket er 3.500 færre end i fjor. Pilgrimssæonen er - nu i snart mange år - begyndt samtidig med påskeferien, som svinger år for år. Derfor langt flere pilgrimme i marts i fjor set i forhold til i år, og det selvom marts i både Spanien og Portugal i år har budt på langt mere sol og høje temperaturer end vanligt.
Her på www.jakobsvejen.dk er det ligeledes tydeligt, at pilgrimssæonen står for døren og 3 spørgsmål fra kommende pilgrimme synes at gå igen år for år. Hvor lang er Caminoen ? (hvor lang tid ta'r det ?), Kan kvinder gå alene ?, og endelig: hvilken rute skal jeg vælge ?
1) Spørgsmålet om sikkerhed på Caminoen. Primært rejst af kvinder, der gerne vil afsted, men som er lidt usikre, har gået igen de 5-6 år www.jakobsvejen.dk har eksisteret, ligesom det ofte går igen, når jeg holder foredrag om pilgrimsvandring. Og det er lidt svært at svare på for en mand. Jeg kan næppe udrydde alle betænkeligheder. Jeg har skrevet om det flere gange før. Man kan eventuelt læse denne artikel, som jeg mener stadig er aktuel: http://www.jakobsvejen.dk/2017/01/kan-kvinder-ga-caminoen-alene-3.html , og så en lille tilføjelse. Mange danske pilgrimme er engelskkyndige, og der findes en del engelsksprogede pilgrimshjemmesider, der skriver ekstremt meget om sikkerhed på "Caminoen", og det synes som om, at især amerikanske kvindelige pilgrimme ofte føler sig usikre, og meget ofte oplever noget, som de mener er seksuelt baseret chikane. Det har her fornylig fået en pilgrim fra Canada til på en af de engelsksprogede hjemmesider at skrive følgende:
46% of all guns in the world are in the hands of Americans (just civilian guns). About 40,000 gun deaths in 2017; that's 6.8 deaths per 100,000 population (327.2million in 2018), Canada 2.1, and yes, a lot of those were suicides. Tragically, about 60%. Gun deaths in U.S. are rising, 2017 highest rate since 1996.
Der sker dødsfald på pilgrimruterne i Europa hver evigt eneste år. Spanske pilgrimsforeninger offentliggør en gang imellem oversigter. Langt de fleste dør af sygdom (hjertestop), nogle ved ulykker (i trafikken eller i bjergene), og så er der de seneste 30-40 år siden pilgrimsvandringen for alvor igen begyndte at blive moderne på vores mere nordlige breddegrader sket ET mord, påskedag 2015 blev en 41 årig kvindelig pilgrim myrdet på Camino Frances på strækningen mellem Astorga og Rabanal. En ualmindelig tragisk hændelse, hvor gerningsmanden for længst er fundet og dømt. Han oplyste i retten, at hun gjorde modstand, da han forsøgte at tage hendes penge. Men - uanset hvor tragisk det er - skal det ses i forhold til antallet af pilgrimme, der går i Spanien. I fjor kom over 350.000 pilgrimme ind til Santiago og bad om et Compostela. Det årlige samlede antal pilgrimme på pilgrimsstierne er formentlig væsentlig højere, så rent statisk må risikoen være væsentlig lavere. Jeg er for en uge siden kommet hjem fra en pilgrimsvandring i Portugal og Spanien, hvor jeg på grund af årstiden ofte var mutters alene på øde pilgrimsstier. Hvis jeg mødte andre, var de lutter venlige og hjælpsomme.
2) Hvilken pilgrimsrute skal jeg vælge som min første Camino ? Ja, spørgsmålet har jeg fået flere gange før, og jeg har netop læst nogle af svarene igennem, og mit råd er ikke ændret, nemlig Camino Frances. Du kan læse et mere udførligt svar her: http://www.jakobsvejen.dk/2017/01/hvilke-pilgrimsrute-skal-jeg-vlge.html
3) Hvor lang er Caminoen ?, ja der menes formentlig Camino Frances, der formelt går fra Saint Jean Pied de Port til Santiago, og som er officielt på knapt 800 km. Du kan vælge at starte både før og efter Saint Jean Pied de Port. Jeg har lavet en ret udførlig pilgrimsdagbog fra min seneste tur af Camino Frances, i april-maj i fjor. Den kan læses her: http://www.jakobsvejen.dk/2018/05/camino-frances-800-km-pa-29-dage-april.html

Ingen kommentarer:

Send en kommentar