fredag den 22. februar 2019

Turen over Pyrenæerne

Der er flere pilgrimsruter over Pyrenæerne. Den mest populære åbner først efter "vinterdvalen", den 1. april.
Pilgrimssæsonen nærmer sig, og antallet af mails her til www.jakobsvejen.dk med spørgsmål stiger tilsvarende. Flere af dem handler om Napoleonsruten over Pyrenæerne fra Saint Jean Pied de Port. Jeg har skrevet en hel del småartikler om samme emne gennem årerne, men her en opsummering:
Fra Saint Jean Pied de Port er der 2 pilgrimsveje over Pyrenæerne, og er vejret helt forfærdeligt, kan man vælge at følge den 3 mulighed, en lille asfaltvej, nummer D933, hele vejen. Men der kører altså biler.
Den mest populære - og iøvrigt smukkeste - rute mellem Saint Jean Pied de Port og Roncesvalles (Roncevaux/Rolandsdalen) er den såkaldte Napoleonsrute, der passerer bjerget Col de Lepoeder i 1437 meters højde. MEN denne rute er de seneste 4 år lukket om vinteren fra den 1. november til 1. april. Det kan give bøder at gå over, ligesom dem der hentes ned, fordi de må give op på grund vejret og derfor tilkalder hjælp, selv skal betale for det. Og det er dyrt. Derfor: Vent med at gå over til 1. april.
Selv efter 1. april kan ruten blive lukket en dag eller to, hvis vejret er så dårligt at myndighederne finder det uforsvarligt/farligt at gå over. Det oplevede jeg selv i fjor, hvor jeg forlod Saint Jean Pied de Port den 11. april meget tidlig morgen. Napoleonsruten var lukket på grund af sne. 8 pilgrimme rettede sig IKKE efter anvisningerne, selvom ejerne/personalet på overnatningsstedet Orisson 8 km oppe af Napoleonsruten advarede og tilbød gratis biltransport til den anden rute. De 6 kom ret så forkomne over, de 2 andre slog alarm og blev hentet ned af spansk redningsmandskab. Det blev efter sigende ret dyrt. Og iøvrigt ! Der dør pilgrimme på ruten hvert eneste år, så det er ikke for sjov, at myndighederne nu lukker den om vinteren og på dage med tåge, sne, storm eller kraftig regn, hvor sigtbarheden er dårlig eller stien umulig at se på grund sne. Så er Napoleonsruten lukket, er turen over Valcarlos alternativet. Jeg gik den i fjor (11. april) efter 21 års pause på Valcarlos-ruten, og jeg syntes faktisk, at det efter omstændighederne (sne, slud, kulde, blæst og regn) var en rigtig god oplevelse.Turen over Valcarlos kan - hvis du er i nogenlunde form - gås på en dag uden de store problemer.
Er vejret bare nogenlunde (hvilket det er de fleste dage i maj, men langt fra altid i april), anbefaler jeg dog altid Napoleonsruten over Lepoeder. Der er flot natur med snedækkede bjergtoppe, vilde heste, smukke blomster og meget mere. Men da det - for de fleste - er 1. etape, er det min anbefaling derudover, at man bider turen via Leopoder (Napoleonsruten) over i 2.
1. etape er formelt på knapt 25 km, men med en stigning på over 1.000 meter er den for de fleste en af de virkelig anstrengende dage på pilgrimsfærden. Jeg har set mere end en pilgrim gå ned med flaget allerede første dag for enten at opgive, ligge stille nogle dage eller slås med træthed, vabler og mindre skader i dagevis. Derfor tag den med ro. Og der findes faktisk to overnatningssteder på vejen op mod Lepoeder. Begge steder tager imod forhåndsreservation. Den første, Honto, kommer "allerede" efter 5 km op af bjerget (bjergene), men beregn på grund af den kraftige stigning mindst 2 timer - måske endda lidt længere. Kniber det med antallet af dage. Er det muligt (hvilket jeg selv gør nu), at springe overnatningen i Saint Jean Pied de Port over og begynde opstigningen allerede på ankomstdagen til Saint Jean Pied de Port, sådan man begynder at gå opad efter et besøg på pilgrimskontoret, hvor der købes pilgrimspas/fås stempel, og frem for alt spørges om vejrudsigten før overgangen. Det er tidsnok at ankomme ved 17-18-tiden, hvis der er bestilt (og eventuelt betalt) for en seng i forvejen.
Næste overnatningssted ligger 2,6 km efter Honto, og hedder Orisson efter bjerget ved siden af, Pic Orisson.
Uanset hvilken af stederne du vælger (jeg foretrækker selv Orisson, hvor jeg synes, at værtsparret er langt mere imødekommende end i Honto), så betyder det, at dagen efter er langt lettere at gå, og at du kommer til klostret i Roncesvalles i langt bedre form end hvis du tager hele turen på en dag, ligesom du er sikker på at få en seng i Roncesvalles, hvor der kan være mere end trængsel i april/maj. Du skal regne med at mellem 350 og 400 andre pilgrimme vil passerer bjergtoppen samme dag som dig.
Her adresserne på de to herberg (og det er en dårlig ide at begynde opstigningen uden at have bestilt i forvejen):
Honto http://www.gites-de-france-64.com/ferme-ithurburia/
Orisson: www.refuge-orisson.com
Man skal regne med, at der kræves forudbetaling. I Orisson var der senest, jeg så, en samlet pris på 36 Euro for seng på sovesal, aftensmad og morgenmad.
Her to fotos fra en tur over Napoleonsruten i flot vejr, hvor jeg overnattede i Orisson og nød synet af en meget flot solnedgang.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar