tirsdag den 26. februar 2019

Med tog til Caminoen !

En dansk pilgrim taler for, at pilgrimme bør tage den mere med ro, tænke på klimaet og kører i tog til og fra Caminoen.
Vi taler alle om global opvarming, men al forandring starter jo som bekendt hos en selv, og så slår det mig, at alle taler om flyforbindelser/priser, og hvor hurtig man kan rejse derned, skriver pilgrim Gurli Juhl i en mail her til www.Jakobsvejen.dk, Gurli Juhl advokerer for, at vi pilgrimme i langt højere grad tager toget til og fra pilgrimsvandring/Caminoen. Gurli Juhl oplyser, at det er nemt at finde togforbindelser via hjemmesiden http://togrejse.dk/ . Mange har da vist overset at pilgrimsvandringens egentlige formål er langsomhed/eftertænksomhed/nærvær, siger Gurli Juhl, der håber, at hendes lille opråb vil gøre pilgrimme opmærksom på, at næste Camino kan starte laaangsoomt , og måske med tog.
Fly kombineret med tog og bus!
Gurli Juhl har formentlig ret i, at langt de fleste pilgrimme flyver til og fra "Caminoen". Men hvis nogen synes, at en middelvej er en ide, er det også muligt at kombinere fly med tog eller bus. Det kan rent praktisk lade sig gøre nemt og billigt. I Spanien har de flere busselskaber, primært det store Alsa, der forbinder stort set alle større byer i Spanien med diverse lufthavne. Mange direkte uden stop. Det er langt billigere at køre med offentlig transport i Spanien end i Danmark. Der går f.eks. bus fra Madrid til stort set alle større byer på både Camino frances, Camino del Norte og Via de la Plata.
Undertegede har ofte benyttet den mulighed. Her til foråret/tidlig sommer har jeg planer om - nok en gang - at begynde en pilgrimsvandring i Le Puy i Frankrig, hvor jeg vil følge Via Podiensis mod Saint Jean Pied de Port mod syd-vest ca 700 km for derefter at dreje direkte mod øst og gå til Via Tolosana i Oloron Saint Marie for at slutte forårets pilgrimsvandring i den franske Maria-valfartsby Lourdes. Jeg planlægger at flyve med SAS, København-Paris, og derfra tog til Le Puy, og igen tog den anden vej fra Lourdes til Paris, og så med SAS hjem. Frankrig har et fantastisk net af TGV (hurtig-tog) i stort set alle retninger og for ældre mennesker, som undertegnede, er togbilletter virkelig konkurrencedygtige rent prismæssigt med fly-billetter, ligesom der er langt flere daglige forbindelser mellem alle større byer. Har du passeret 60 år og køber togbilletter på nettet, skal du udfylde informationsboksen med alder, hvorefter "maskinen" giver dig rabat med det samme uden videre dokumentation.
I Spanien er det lidt vanskeligere at få aldersrabat på tog. Her skal du hos de spanske jernbaner, Renfe, købe et pensionistkort, der gælder et år. Kortet kan købes på de større togstationer. Og så skal man regne på, om rabatten opvejer udgifterne til selve rabatkortet. Der er ikke rabat på busserne, men de er i forvejen ualmindelig billige set i forhold til offentlig transport i Danmark. Det samme gælder i Portugal.I både Portugal og Spanien kan det iøvrigt svare sig økonomisk at købe busbilletterne på nettet i forvejen.
Der er en ren praktisk fordel mere ved at kombinere fly med tog/bus. Jeg har altid vandrestok med i rygsækken og kan derfor ikke tage rygsækken med i kabinen, men må aflevere den ved indtjekning. Jeg har ikke de bedste erfaringer med at få rygsækken rettidigt frem, når der er flyskift undervejs. Derfor er eet direkte fly det første store stykke fra København til en by, hvorfra det er muligt at komme videre med tog eller bus, den sikreste løsning for undertegnede.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar