mandag den 30. april 2018

Via Francigena - den italienske pilgrimsvej

Via Francigena er europas ældste pilgrimsrute, der er nu reetableret, smuk, kulturel og religiøs, men også langt dyrere at gå end pilgrimsruter i Spanien, Portugal og Frankrig.
Via Francigena, der går fra Canterbury i England - gennem Frankrig, Schweiz, Nord- og Midt-italien - og til Rom er oprindelig en romersk vej, der i 500-tallet sagde goddag til de første pilgrimme, der ville besøge apostlene Peters og Pouls grave i Rom, men som for alvor blev et tilløbsstykke i 700-tallet og frem. I vor tids bølge af reetableringer af kristne pilgrimsruter i Europa er Via Francigena fra Schweiz til Rom blevet afmærket, ligesom der er opstået pilgrimsforeninger langs ruten, der hjælper pilgrimme på vej. Ruten har slet ikke fået samme gennembrud som pilgrimsruter i Spanien, Portugal og Frankrig, hvilket kan skyldes det væsentlig højere prisniveau, ligesom det åbenbart stadigt kniber for Lazio-regionen, hvor Rom ligger, at få ordentlig styr på afmærkning. Flere pilgrimme beskriver, at det er den dårligst afmærkede del af ruten. Jeg har gået et stykke af den og kunne godt finde vej.
Der er herberger og klostre langs ruten, hvor det er muligt at overnatte til - efter italiensk forhold - meget rimelige priser. Flere kirkelige overnatningssteder har oven i købet donativo - altså ingen fast pris (man bestemmer selv, hvad man vil lægge i bøtten) Der er ikke nær så mange hjemmesider at få hjælp fra som i Spanien, men den officielle hjemmeside: http://www.viefrancigene.org/en/ hjælper meget på vej, sammen med http://pilgrimstorome.org.uk/. Der er også hjælp at hente på en engelsksproget hjemmeside og pilgrimsforum med hjemsted i Santiago, nemlig https://www.viafrancigena.me/ , hvor trafikken alene viser, at ruten ikke er nær så benyttet som pilgrimsruterne i Spanien, Frankrig og Portugal.
Der findes flere trykte guides. Og - som sædvanlig herfra - kan den tyske Rother Wanderführer anbefales. Dernæst har jeg fundet en dansk hjemmeside med en dagbog fra Via Francigena
http://www.gubsi.dk/vandreture/vandring-paa-via-francigena , men "forfatterne" har alene boet på hoteller og ikke brugt herberger, klostre, menighedshuse o. lign. overnatningssteder. Endelig er jeg blevet oplyst om, at der findes facebook-grupper på både italiensk: https://www.facebook.com/groups/1532376317014068/ og engelsk: https://www.facebook.com/groups/19899007360/ , men da jeg ikke selv er på facebook, har jeg ikke nogen mulighed for at oplyse mere end linket.
Jeg har kun selv gået sporadisk på Via Francigena - altså ikke et større afsnit eller hele ruten. Jeg har brugt Rother Wanderführer, som jeg fandt meget anvendelig.
NB: Hvis du vil bo på kirkelige herberger af den ene eller anden art, er det en rigtig god ide med et pilgrimspas, der kan købes via den officielle hjemmeside.
NB, NB: Jeg har ikke selv gået pilgrimsvandring i Schweiz, men flere meldinger fra nogen af dem, der har, lyder: Det er ekstremt dyrt.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar