torsdag den 5. april 2018

Vinter-caminoen har stadig kun få pilgrimme

I vinterhalovåret 2017/18 har over 56.000 pilgrimme nået Santiago.
Vintercaminoen, der skulle spare vinterpilgrimme på vej til Santiago, for turen over bjergene - ofte i høj sne - via o Cebreio, ser stadig ikke ud til at være blevet særlig populær blandt pilgrimmene. Her først de nøgne tal fra pilgrimskontoret ved Katedralen i Santiago, derefter et forsøg på en udlægning af tallene. Vintercaminoen går fra Ponferrada i en bue uden om bjergene ved oCebreio, og har tilslutning til Camino Sanabres ved Laxe. Ruten er længere end den traditionelle Camino Frances.
I vinterhalvåret 2017/18 er der kommet 56.345 pilgrimme ind til Santiago, heraf alene 31.341 i oktober, som er blevet en populær måned at gå pilgrimsvandring i. Af de 56.345 der er kommet ind til Santiago i hele vinterhalvåret har langt under en procent, nemlig 101 pilgrim oplyst, at de har gået Camino Inverno - altså vintercaminoen.
Og her lidt forklaring på nogle af tallene. 56.345 er ny rekord, men i specielt marts, der er årets påskemåned, gik over 3/4 af månedens 11.056 santiagopilgrimme alene de sidste godt 100 km før Santiago, som mange spanske grupper har tradition for at gå i ugen op til påske. I oktober har et langt større procentdel af 31.341 gået meget langt, og en stor del af oktobers pilgrimme har begyndt deres pilgrimsfærd i september.
Men uanset hvordan er, 101 pilgrim ikke noget stort tal for Vinter-caminioen. Jeg har tidligere læst en del forklaringer/udtalelser fra Vinter Caminoens/Camino Invernos venner/pilgrimsforening, og her mener de, at pilgrimskontoret i Santiago ikke laver statistikken korrekt idet pilgrimme, der går Camino Inverno fejlagtigt skulle være "bogført" som kommende af Via de la Plata eller Camino Sanabres. Vintercaminoen møder Camino Sanabres ca to etaper før Santiago.
I følge pilgrimshjemmesiden www.gronze.com er der stadig herberger åbent primært for pilgrimme på flere etaper af vintercaminoen, men pilgrimmene på denne rute skal dog regne med, at en del af overnatningen foregår på pensioner, hoteller eller lignende. Kombinationen af en lidt længere rute, kombineret med færre herberger kan være en af årsagerne til Camino Invernos manglende succes, men man skal altså heller ikke glemme at de mange historieske pilgrimshøjdepunkter er på den traditionelle pilgrimsruten over bjergene ved o Cebreio.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar