søndag den 15. april 2018

Herbergslister i Frankrig

Det er svært at finde et alternativ til Miam Miam dodo, når det gælder overnatning på de meget velorganiserede franske pilgrimsruter, Chemin Saint Jacques.
Der er flere - også store - forskelligheder på en pilgrimsvandring i Spanien og Frankrig; MEN de franske ruter er lige så velorganiserede med afmærkede stier og flere overnatningsmuligheder dagligt langs alle hovedruterne.
Overnatning er det oftest stillede spørgsmål jeg får, når det gælder pilgrimsvandring i Frankrig. I Spanien findes der flere "konkurrerende" hjemmesider, trykte guides og herbergslister, hvor nogen foretrækker den ene og andre den anden. I Frankrig har verdens ældste pilgrimsguide, der stadig udkommer, Miam Miam Dodo (babysprog for spise, spise, sove, sove) nærmest monopol. Men der findes også hjemmesider med lister f.eks. http://www.chemins-compostelle.com/hebergeur , der desuden har gode beskrivelser af pilgrimsliv, de forskellige ruter m.m. Men der er ingen prislister, så du skal selv ringe og høre, hvad en nat koster. I Miam Miam Dodo, som f.eks på denne side for Le Puy-ruten:http://www.levieuxcrayon.com/guide-randonnee-miam-miam-dodo/guide-randonnee-compostelle-gr-65-voie-puy-et-variantes får du en langt bedre information om overnatning, priser m.m. Men Miam Miam Dodo er ikke gratis. Den kan købes på nettet eller i alle startbyer, og i de senere år har de ovenikøbet delt ruterne op i flere bog-etaper, så man skal slæbe "flere kilo" (Sådan føles det i hvert fald) for at dække en rute ind.
Overnatning kan - med enkelte undtagelse på religiøse herberger/klostre - stort set altid bestilles i forvejen. Og mange overnatningssteder har en samlet pris på en seng, fælles varm aftensmad(inkl. drikkevarer), samt morgenmad til normalt 30-40 Euro - altså lidt dyrere end i Spanien. Til gengæld er rengøringsstandarden generelt højere, ligesom aftensmenuerne oftest er mere spændende. De gange jeg har gået i Frankrig (Arles/Le Puy-ruterne) og fortsat over Pyrenæerne af nu spanske pilgrimsruter, er det på den ene side meget "hjemligt" at komme til Spanien, men også en forandring.
En ting mere: Franskmænd er generelt meget høflige, og man kan få en "kold skulder", hvis man på dansk vis møver sig ind uden først at sige pænt goddag og i det hele taget holde høvisk sprog og manerer. I Spanien er det undtagelsen at møde lokale, der taler andet end spansk. I Frankrig er det ligeledes undtagelse at møde lokale, der taler andet end fransk, og i modsætning til i Spanien, er få pilgrimme udlændinge (ikke-franske). For 20-25 år siden mødte man primært spaniere på de spanske camninoer tilsat lidt franskmænd, italienere og nogle få tyskere; i dag kan tæt på halvdelen af de pilgrimme man møder tale mere eller mindre engelsk, idet langt over halvdelen af pilgrimme er ikke-spaniere. Konklusion: Det er en stor fordel at kunne bare lidt turistfransk, hvis man skal have det fulde udbytte af at gå i Frankrig.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar