onsdag den 2. maj 2018

Alternativ til første del af Camino Frances

Ruta de la Lana, der går fra Alicante til Burgos, er en af de yngste jakobsveje i Spanien. Den blev anlagt som en kombineret fåre- og pilgrimsrute.
Her i maj, hvor herbergerne på den første del af Camino Frances fra Saint Jeran Pied de Port er fyldt til bristepunktet, er der en del pilgrimme, der spørger efter alternative ruter. Flere af dem er omtalt her på siden under Europæiske Pilgrimsveje, ligesom flere andre er nævnt på nyhedssiden det seneste års tid. Nu kan jeg konstatere, at en af de yngste ruter, Ruta de Lana, fra Spaniens sydvestlige hjørne, Alicante, nu er fuldt reetableret, ligesom du fra nettet kan trykke en meget velinformerende guide ud både hvad angår sti og service langs ruten. Ruta de Lana blev først oprettet flere generationer efter, at den sidste maurer havde forladt Spanien, nemlig i 1500- og 1600 tallet. Oprindeligt som en sti/vej, der blev brugt til fåretransport mellem La Mancha og Burgos, men fra 1624 findes der skriftlige beretninger om pilgrimsvandringer af Ruta la Lana mod Sankt Jakobs grav i Santiago de Compostela.
Der er ikke nær så god infrastruktur, som på Camino Frances og Camino Portugues, men det er jo netop en følge af, at der er meget færre pilgrimme, der går ruten. Til gengæld beskriver pilgrimme, der har gået den, herbergerne - ikke mindst på den sidste halvdel Ruta la Lana 2, som værende af langt bedre standard end på Camino Frances, ligesom der skulle være herberger på stort set alle etaper. Der findes to gode hjemmesider med beskrivelser af ruten. Den ene er en guide, som du selv kan trykke ud. http://www.caminosantiago.org/cpperegrino/caminos/caminover.asp?CaminoId=9 , og guiden: http://www.encaminodesdealicante.org/contents/otros-caminos/ruta-de-la-lana/guia-camino-de-la-lana-1.pdf
Den tyske pilgrim, Gertraud Altendorfer, har gået sidste halvdel af Ruta la Lana i 2017, og hun har lavet en ualmindelig flot informativ hjemmeside, der kan hjælpe andre pilgrimme på vej. Hjemmesiden kan findes her: https://gertrudisaltendorferrutadelalana.wordpress.com/ Gertraud Altendorfer brugte 15 vandredage på at gå sidste halvdel. Da overnatningsmulighederne langt fra er lige så gode som på Camino Frances, er det svært for mig, der IKKE selv har gået ruten, at vide om det kan gøres på kortere eller længere tid. Jeg kan se, at Ruta la Lana 2 fra Monteagudo de las Salinas til Burgos (sidste halvdel af ruten) på de få hjemmesider, der omtaler den, er sat til ca 15 vandredage.
Der er også nogle informationer at få via http://www.mundicamino.com/los-caminos/45/ruta-de-la-lana-ii/ ; mens www.gronze.com stort set ingen informationer har.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar