søndag den 1. april 2018

To pilgrimme reddet i snestorm i Pyrenæerne

I dag åbner Napoleonsruten fra Saint Jean Pied de Port til Roncesvalles, men det er ikke ensbetydende med at det er ufarligt at gå over.
To pilgrimme måtte for få dage siden ( den 27. marts) hjælpes fra Leopoderbjerget til Roncesvalles, fordi der var sne hele vejen rundt, så de ikke kunne se stien, og at de derfor ikke turde gå længere. Formelt er ruten lukket om vinteren, og de seneste år har pilgrimme selv skulle betale for assistance, hvis de er gået over Napoleonsruten mellem Saint Jean Pied de Port og Roncesvalles mellem 1. november og 1. april. Det har sneet meget omkring Pic Leopoder i slutningen af marts, og i følge avisen Noticias de Navarra måtte spansk redningsmandskab for få dage siden tage skiene på og redde to pilgrimme ned på den spanske side af grænsen efter at de var faret vild i sneen ved Pic Leopoder (ca 1450 meters højde) på pilgrimsstien mellem Saint Jean Pied de Port og Roncesvalles. Det var pilgrimmene selv der slog alarm fra en af de nød-stenhytter, der er placeret tæt på toppen. De spanske brandmænd (redningsmandskabet) prøvede at nå op i bæltekøretøjer, men måtte stoppe før toppen og fortsætte på ski, hvorefter de kunne hjælpe de to uheldige pilgrimme med til kørertøjerne, hvorfra turen gik videre til Roncesvalles.
Hvis det går som det er blevet kutyme de seneste tre-fire år, skal pilgrimmene selv betale regningen for redningsaktionen (og den er dyr), fordi de er gået over bjerget mellem 1. november og 1. april, hvor Napoleonsruten formelt er lukket, og hvor pilgrimmene skal gå af Valcarlosruten. Billedet ved siden af er taget af brandmændene fra redningsaktionen forleden, hvor man kan se en brandmand på ski sammen med de to pilgrimme. Der er ingen informationer om pilgrimmenes nationalitet.
I dag åbner Napoleonsruten formelt, sådan at det nu er tilladt at gå over - dog anbefales det på det kraftigste, at pilgrimmene søger informationer om vejret før opstigningen. Og her så mit råd. Gå altid på Pilgrimskontoret i Saint Jean Pied de Port, før du passerer Pyrenæerne. De kender forhold og vejr, og de udleverer små kort, der viser den bedste vej over.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar