onsdag den 11. april 2018

Hvornår er det bedst at gå Via de la Plata ?

Starten af Via de la Plata/Sølvruten fra Sevilla kan være ulidelig varm i sommerperioden. Så forår og efterår er formentlig den bedste tid.
Hvornår er det bedst at gå Sølvruten, lyder spørgsmålet og her er er svaret undtagelsesvis temmelig klart: Om foråret april/maj. Altså nu.
Med under 10.000 pilgrimme årligt er Via de La Plata eller Sølvruten den af de store pilgrimsruter i Spanien med færrest årlige pilgrimme. Trods det - føles det ikke sådan, hvis man starter f.eks. ultimo april, idet langt de fleste pilgrimme går - først og fremmest i foråret og dernæst i efteråret - selvom "kun" 2.195 årligt (2017) begynder pilgrimsfærden ved rutens start i Sevilla. Næsten halvdelen (1.029) af pilgrimmene fra Sevilla når til Santiago i maj og juni. Der starter færre ultimo august/september, men dog over 300. Jeg har to gange gået ud af Sevilla i sidste halvdel af april, og begge gange var der - især i begyndelsen af ruten - temmelig fyldt på herbergerne. Hvor mange af dem, jeg mødte undervejs, der fuldførte ? har jeg ingen anelse om, men det forlyder, at rigtig mange pilgrimme giver op eller tager bussen til en af de andre ruter.
Det kan regne en del i april-maj, mens september - hvor det stadig kan være meget varmt - normalt er langt mindre våd. Men det med varmen skal man altså ikke bare ignorere. I fjor (juli 2017) døde en 65 årig tysk pilgrim af varme/hedeslag på 3. etape/dag fra Sevilla. Hele turen af Via de la Plata og videre af Camino Sanabre ved Granja de Moreruela er på ca 1.000 km.
(Foto fra rutedelingen efter ca 630 km i byen Granja de Moreruela) De første 500 km byder flere dage på meget lange etaper uden overnatningsmuligheder mellem etaperne, så selv om du går ruten i april-maj, skal du være opmærksom på behovet for meget vand. Hvis pilgrimserfaringen er fra Camino Frances, hvor der stort set er vandposter eller barer for hver 5-10 km er Via de la Plata helt anderledes. (Det er iøvrigt muligt at fortsætte ved delingen i i byen Granja de Moreruela direkte mod nord mod Astorga og derfra videre af Camino Frances - en rute, som jeg ikke har gået).
Jeg synes, at ruten er meget anbefalelelsesværdig, men den kræver fysisk mere end de andre ruter. En ældre herre som undertegnede, der har svært ved at holde pause siddende på jorden, måtte begge gange sande, at der er rigtig langt mellem pausestederne, især på ruten første halvdel - altså før Salamanca. Efter Salamanca føles ruten væsentlig lettere, selvom de sidste 300 km foregår i bjerge med mange op og nedstigninger - alene på grund af pausemuligheder. Så hvor absurd det end lyder, har jeg begge to gange (2012/2017), jeg har gået Via de la Plata (Sølvruten) gennemført de sidste 500 km på færre dage uden at føle mig mere træt. Gode pauser, hvor det er muligt at få skoene/støvlerne af og sidde ordentligt eller endda ligge helt eller halvt ned er for undertegnede meget værd.
Efter Salamanca slutter flere og flere pilgrimme sig til ruten ( 465 begynder årligt i Salamanca, og hele 3.573 - altså langt over 1/3, begynder først i Ourense). Til gengæld er der efter Salamanca langt flere herberger og anden service undervejs. Herbergerne langs Via de la Plata passer ikke altid overens med de trykte guides, og da der er færre af dem, er det en god ide dagligt at "konsultere" www.gronze.com for at se, hvilke herberger der har åben. Hvis du har en etape på 35-40 km og kun et herberg på dagens etapemål, så ring og sikre dig, at herberget har åbent. Jeg oplevede - desværre - i 2017, at herberger, der i følge alle informationer, skulle være åbne - ikke var det.
Trods alle minusser ved Via de la Plata, er det stadig - efter undertegnedes mening - en fantastisk pilgrimsrute, hvor man passerer over 2.000 års spansk/europæisk historie med romerbyer, mauer/muslimsk aftryk til flot middelalder og nutidige landbrug med bl.a. de berømte sorte grise, samt livlige byer, som f.eks. universitetsbyen Salamanca. Dernæst har Via de la Plata mange herberger (en del kirkelige/klostre, men også andre) med god pilgrimsstemning, fællesspisning og religiøse tilbud - flere herberger har stadig donativo.
Transport: Skal du afsted i år, er det stadig muligt til rimelig pris at købe flybillet fra Danmark til Malaga, og herfra tage tog eller bus til Sevilla, hvor du kan få første stempel i pilgrimspasset i katedralen. Du skal være opmærksom på, at pensionistrabat på tog i Spanien kræver et årskort, som kan købes på togstationer med betjening f.eks. i Sevilla, men det tager lidt tid, ligesom lufthavnen i Malaga ligger lidt ude. Du skal, hvad enten du tager tog eller bus videre til Sevilla, først ind til Malaga. Busbilletter med Alsa https://www.alsa.com/en/web/bus/home , kan ofte købes via nettet til billigere pris end på busstationen. Fra busstationen i Sevilla er der et lille stykke vej ind til centrum, katedralen og pilgrimsstien ud af byen, men det er udmærket træning. Læs i øvrigt mere om Via de la Plata under Europæiske Pilgrimsveje her på www.jakobsvejen.dk.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar