mandag den 28. november 2022

Camino i foråret, men hvilken ?

Planlægning af næste års caminotur er gået i gang, og et spørgsmål fra en førstegangspilgrims lyder: Hvilken Camino skal jeg vælgeSvaret: Det ved jeg ikke. Det afhænger af dig selv. MEN jeg vil gerne forsøge at hjælpe dig på vej. Læs endvidere under Europæiske Pilgrimsveje her på siden, og læs eventuelt også andre pilgrimmes erfaringer og beskrivelser. Der er nok af dem på nettet. 

Herunder et lille resume af tidligere beskrivelser her på www.jakobsvejen.dk af de mest benyttede Caminoruter efter "popularitet" - altså efter antallet af pilgrimme på de enkelte ruter, samt link til tidligere artikler/pilgrimsdagbøger her på siden:1) Camino Frances fra Saint Jean Pied de Port til Santiago ( knapt 800 km) Her i 2022 vil over 200.000 af årets over 400.000 pilgrimme (altså mindst halvdelen) været gået ind i Santiago ad Camino Frances. Men langt de fleste begynder langt tættere på Santiago. Jeg har ikke det endelige tal for, hvor mange der i år er begyndt i Saint Jean Pied de Port eller før (primært i Le Puy), men til nytår vil det - næsten - med sikkerhed være omkring 40.000. Hvilket også er mange, men Camino Frances er også den af ruterne (sammen med Camnino Portugues), der byder på langt mest service langs caminoen i form af overnatning, barer, indkøbsmuligheder, vandposter, kirkelig betjening (messer m.m.) o.s.v. Men der vil også mange steder være trængsel, samt så mange pilgrimme, at man ikke en gang længere hilser på hinanden, når man mødes på stien, ligesom der er en fare for at alle pilgrimme pludselig styrter afsted i "kampen om en seng". 

http://www.jakobsvejen.dk/2018/05/camino-frances-800-km-pa-29-dage-april.html

http://www.jakobsvejen.dk/2021/10/camino-frances-med-maske-pa.html

2) Camino Portugues fra Porto er stort set lige så eller mere "trafikeret" end Camino Frances, idet over 90 % af pilgrimmene begynder deres tur i Porto eller senere. Det er meget få pilgrimme, der begynder i Lissabon. Jeg har selv i 2016 gået fra Fatima - altså nord for Lissabon til Santiago. Der var meget få pilgrimme på ruten før Porto, hvor alt ændrede sig. Der er flere parallelruter fra Porto ; Centralruten og  Kystruten med afmærkede forbindelsesstier mellem de to ruter. Jeg har flere gange gået fra Porto til Santiago siden. Fra Porto er det nemt at gå pilgrimsvandring. Der er ikke de store stigninger/højdemeter, masser af pilgrimsliv og overnatningsmuligheder. Men der kan (som på Camino Frances) godt opstå "frygt for mangel på sengepladser".  Der er ikke så mange kirkelige tilbud (messer, klostre med tidebønner, kristne herberg o. lign.), som på Camino Frances

http://www.jakobsvejen.dk/2016/05/camino-portugues-fatima-santiago-ca-460.html

http://www.jakobsvejen.dk/2019/04/caminho-portugues-da-costa-og-variante.html

http://www.jakobsvejen.dk/2022/03/tidlig-forarstur-af-camino-da-costa.html

3) Camino del Norte var før Coronaen oppe på ca 20.000 pilgrimme årligt. Efter det store dyk er der igen ved at være liv på ruten, men det er meget forskelligt at gå der - alt efter årstid. Der er mere traditionelt pilgrimliv i tidligt forår og sent efterår, mens sommermånederne er meget præget af strandturisme, hvor en del yngre strandgæster bruger herbergerne til overnatning. Jeg gik hele Camino del Norte i 2012 (men har ikke lavet pilgrimnsdagbog den gang). Jeg synes den gang, at der var meget asfalt langs kysten, som generede mine knæ. Jeg var på ruten igen i 2016, hvor jeg stod af  20 km før Gijon for at gå mod Camino Primitivo.  Der er klostre og kirkelige tilbud undervejs, men langt færre end på Camino Frances.

4) Camino Primitivo er blevet mere og mere populær de seneste 5-6 år og har for længst overhalet Via de la Plata i popularitet, og her efter Coronapausen har den fået et nærmest eksplosivt løft i antal pilgrimme. Jeg har gået ruten to gange og kan IKKE anbefale Camino Primitivo til førstegangspilgrimme,  Det er fysisk en rimelig svær rute, som efter min personlige/subjektive mening bliver en større oplevelse, hvis man som pilgrim har en vis erfaring. Første gang (2016) begyndte jeg i Bilbao på Camino del Norte for at komme i form inden de store stigninger. Da jeg gik ruten anden gang (2018) begyndte jeg i Leon på Camino Frances og kombinerede San Salvador med Camino Primitivo altså to bjergruter efter hinanden. 

http://www.jakobsvejen.dk/2016/10/camino-primitivo_18.html

http://www.jakobsvejen.dk/2018/10/dagbog-fra-bjerg-caminoen.html

5) Via de la Plata ( og Camino Sanabres) er stadig trods mange års afmærkning og omtale stadig den mindst benyttede af de "store pilgrimscaminoer" , og her efter Coronapausen er der - som undtagelsen - faktisk færre pilgrimme på ruten end før Coronaen. Jeg har gået ruten i 2012 og 2017 ( første gang helt fra Sevilla - altså 1.000 km i et stræk anden gang delt i to lige store dele forår og efterår) - begge gange via Camino Sanabres til Santiago. Det er en fantastisk rute med en  2.000 år lang historie bag sig. De første 700 km i meget fladt terræn, men man går gennem øde langbrugsområder med meget lidt service (hvilesteder, kroer eller anden bymæssig bebyggelse) langs ruten, og der er meget lange etaper/altså langt mellem overnatningsmulighederne. Og her efter Coronaen er der blevet længere endnu, fordi flere af de midlertidige lukkede herberger i skrivende stund endnu ikke er genåbnet og måske heller ikke bliver det. Jeg har her i efteråret ville gå fra Salamanca (ca 500 km nord for Sevilla), men opgav på grund af lukkede herberg og begyndte i stedet i Zamora i retning mod Astorga. (Lidt mere om det under punkt 7) 

http://www.jakobsvejen.dk/2017/05/beretning-fra-via-de-la-plata-april-maj.html

http://www.jakobsvejen.dk/2017/10/dagbog-fra-via-de-la-plata-sep-okt-2017.html

6) Camino Aragones er en anden begyndelsen på Camino Frances, som kan gåes som en selvstændig tur med afslutning i Puente la Reina eller Pamplona. Man kan begynde på Camino Aragones i Frankrig .f.eks i Lourde eller et sted på Arlesruten (f.eks. Oloron Sainte Marie) Jeg har gået ruten i 2015 (fra Arles til Logrono) og igen i foråret i år fra Oloron Sainte Marie til Pamplona. Ruten er blevet betydelig mere populær efter Coronaen, men jeg har ingen tal der indikere, Hvor meget! Der kommer nye herberger til, så jeg spår, at  Camino Aragones vil få flere pilgrimme i de førstkommende år. Begynder man i Frankrig er det en lang og meget stigende tur over Somportpasset, men der er er pausesteder og overnatningsmuligheder undervejs. Og bjergene er ret fantastiske at gå i. Men det er IKKE en vinterrute. 

Her en beskrivelse (ikke dagbog) fra 2015:     http://www.jakobsvejen.dk/2015/05/lidt-om-via-tolosana-caminino-aragones.html

Og her fra i år:    http://www.jakobsvejen.dk/2022/05/camino-aaragones-9-dage-i-maj.html

7) Camino Invierno: Der er stadig forholdsvis meget få pilgrimme på Camino Invierno, selvom der gøres meget "reklame" for ruten på nettet - ikke mindst fra andre pilgrimme.  Jeg har kun gået ruten en gang, nemlig i år. Den går fra Camino Frances til Via de la Plata/Camino Sanabres afslutning tæt på Santiago. Jeg har skrevet en del om ruten på det seneste. Mine erfaringer fra dette efterår kan læses her:

http://www.jakobsvejen.dk/2022/10/invierno-mm-caminodagbog.html

Min personlige anbefaling til førstegangspilgrimme er ikke forandret: Camino FrancesIngen kommentarer:

Send en kommentar