fredag den 15. oktober 2021

Camino Frances med maske på

Der er igen travlt på pilgrimsstierne i Spanien på vejen mod Santiago, men det er en noget anderledes oplevelse end før Covid19.

Så er undertegnede tilbage i Danmark efter en tur af Camino Frances fra Saint Jean Pied de Port til Santiago. Det blev til 30 overnatninger ialt (altså 31 dage) indkl. rejsedage, fordelt med 2 rejsedage i hver ende, 28 dage på Camino Frances, samt en hel dag i Santiago de Compostela.  Det er to år siden, at undertegnede senest var ude med rygsækken på denne måde (Via Francisco i Italien), og det var en helt anden oplevelse end tidligere. Det blev en tur med maske på mange steder, lukkede herberger, delvis forhåndsreservation dagen før eller samme dag, lukkede køkkener på overnatningsstederne, samt en anden nationalsammensætning af pilgrimmene om efteråret end på tidligere ture, alt i alt dog en for undertegnede god tur, men helt anderledes. 

Der er i september og til nu i oktober kommet langt over 1.000 pilgrimme ind til Santiago i gennemsnit om dagen, heraf langt flest spaniere og langt færre amerikanere end i de senest foregående år. Jeg mødte langt flere danskere på Camino Frances og i Santiago end forventet. I september meldte 239 danskere sig på pilgrimskontoret i Santiago. Der er også danske rejsebureaudeltagere på Caminoruterne med kombineret bus og lidt på gåben. Hvor mange af dem, der henter et compostella er uvist, men jeg mødte nogen i Santiago, der fik eller forsøgte at få et Compostella. Så hvor mange traditionelle danske gående pilgrimme, der er på Caminoerne er uvist. Jeg gik fra Saint Jean Pied de Port til Santiago på 28 dage med kun knapt 20 km de sidste to dage - altså 26 dage med forholdsvis mange kilometer daglig på stien. Det kan have givet en ekstra fornemmelse af mange danskere, idet langt de fleste bruger længere tid, og jeg derfor har mødt nye pilgrimme dagligt, men jeg kan se af besøgstallene her på hjemmesiden, at der har været en kraftig vækst siden august, og kan derfor udlede, at interessen for pilgrimsvandring her i Danmark har været stigende  et stykke tid.

Jeg har aldrig set så mange pilgrimme uden rygsæk som denne gang, og ved ankomsten til overnatningsstederne (Herberger, pensioner og hostal) stod der hver gang mange rygsække og kufferter i gangen med transportfirmalogo på. Ved pilgrimsmesserne undervejs - som jeg deltager i hver gang, det er muligt - var vi (min medpilgrim og jeg) ofte de eneste ikke-spaniere eller kun sammen med en enkelt eller to andre ikke-spanier.  - Altså både en anden sammensætning af pilgrimme  og en anden måde at gå på uden fælles madlavning, men med rygsæktransport og bestilt overnatning lang tid i forvejen, samt - for ikke-spanierenes vedkommende -  uden deltagelse i de kirkelige tilbud.

Jeg vender tilbage med en mere detaljeret beretning en af de nærmeste dage.

2 kommentarer:

  1. Takk - godt å se deg her igjen. Har tenkt på hvordan det er å gå caminoen i denne tiden

    SvarSlet
  2. Tak for info. Vil høre hvor langt der gå er imellem stederne og hvordan man laver en forhånd reservation?

    SvarSlet