lørdag den 30. oktober 2021

Så lukker Napoleonsruten over Pyrenæerne

De spanske myndigheder har igen i  den kommende vinter besluttet at lukke Napoleonsruten mellem Saint Jean Pied de Port for al trafik, herunder gående fra den 1. november i år til og med mindst den 31. marts 2022.

Skal du på Camino Frances de næste fem måneder, og vil du begynde din tur i Saint Jean Pied de Port, skal du være opmærksom på, at det formelt nu (fra på mandag) er forbudt og bødebelagt at gå op over af den såkaldte Napoleonsrute over Pyrenæerne. Pilgrimsruten passerer Lepoeder i 1430 meters højde, og de seneste 6 år er der både uddelt bøde samt opkrævet redningsafgift for de pilgrimme, der er gået den vej i vintermånederne og ringet efter hjælp for at komme ned igen, fordi de har hængt fast i sneen, tågen eller af andre grunde faret vild.

Det er stadig muligt at passerer Pyrenæerne mellem Saint Jean Pied de Port og Roncesvalles. Der går en udmærket sti langs først asfaltvejen via den lille by Valcarlos, samt videre gennem skov og over bjerge til Puerto Ibaneta og derfra ned til klostret i Roncesvalles, hvor man "kun" når op i i knapt 1.100 meters højde.

Du kan læse mere om forbudet her: https://www.caminodesantiagoennavarra.es/documentos/ficheros_documentos/Resol%20Camino%20Santiago.pdf

Og så en kommentar: Ruten over Valcarlos er langt bedre end sit omdømme, selvom undertegnede er enig i, at turen over Lepoeder (Napoleonsruten) er smuk og fantastisk ..... I GODT VEJR. 

Jeg har en gang for år tilbage (i 2014) gået over Napoeonsruten i maj, hvor den formelt var åben, men hvor et stormlignende vejr gjorde det mere end vanskeligt at gå, og hvor pilgrimme kom til skade - mindst en så alvorligt, at al pilgrimsvandring var stoppet for længere tid.  Der har gennem årerne været et næsten utal af redningsaktioner til Lepoeder og videre over bjergene, og der har ligeledes været adskillige dødsfald, så undertegnede har fuld forståelse for lukningen. Det er en pilgrimssti - ikke en bjergklattrerute.

De seneste to gang jeg har gået over Pyrenæerne (i 2018 og igen i år den 15 september) har jeg gået via Valcarlos. I 2018 var Napoleonsruten den 10. april lukket midlertidigt på grund af snestorm. Nogle pilgrimme gik alligevel den vej, og redningsmandskab måtte tage op og hjælpe nogen ned, der sad fast i sneen. De fik efter sigende store bøder.

Her i år gik jeg via Valcarlos, fordi jeg ønskede 1) at gå over Pyrenæerne i et hug, og 2) at jeg nu er en gammel mand, der ikke ønsker eller er fysisk i stand til at bruge alt  "krudt" på at passere Pyrenæerne, så de næste dage på pilgrimsstien kan blive mere end vanskelige alene på grund af de skavanker en for hård opstart på en pilgrimsvandring kan give.

PS: Jeg har i øvrigt tidligere mødt - også langt yngre end undertegnede - pilgrimme 3-5  dagsetaper efter Roncesvalles med ondt i benene, vabler på størrelse med 5 kroner eller andre skavanker, efter at de har passeret Pyrenæerne via Napoleonsruten på en dag. Jeg anbefaler derfor altid pilgrimme, der går via Lepoeder,  at dele første etape i 2, og overnatte et stykke oppe i Pyrenæerne, hvor der efterhånden er etableret flere overnatningsmuligheder. De lukker selvfølgelig også her de næste 5 måneder.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar