søndag den 31. oktober 2021

Pave Frans hylder og velsigner de frivillige i Conques

Klostret i Conques er et af de store højdepunkter for pilgrimme, der går Jakobsvej fra Le Puy i Frankrig. For nogen er det målet i sig selv, for andre er det en vigtig station på vejen til Santiago.

For mange Santiagopilgrimme, der går i eller fra Frankrig, er klostret i Conques noget helt særligt. Klostret ligger ca 10 etaper fra Le Puy en Velay i Det franske Centralmassiv. Klostret, der ligger i rent middelalderlige omgivelser, har i over 1.000 år været pilgrimscentrum for kristne pilgrimme, og i den nu "reetablerede  pilgrimstidsalder" besøger 1.000vis af pilgrimme hvert år klostret og dets munke (præmonstratenserordenen), der har lavet en nutidig ramme om pilgrimmene med Taize-gudstjenester og fællespisning. 

Klostret blev bygget allerede i 800-tallet af munke fra Spanien på flugt for de fremstormende muslimer, der erobrede stort set hele Spanien og nåede et godt stykke op i Frankrig. Klostret blev hurtigt et af de vigtigste pilgrimscentre på vejen til Santiago de Compostela. Og den dag i dag er der stadig plads til over 100 pilgrimme hver nat på vej til Santiago eller, som går et stykke af vejen på mod Sankt Jakobs grav.

De 7 nutidige munke i klostret ville nok have svært ved at drive stedet uden, at rigtig mange pilgrimme melder sig som frivillige i kortere eller længere tid for at tage sig af alt fra rengøring til madlavning, modtagelse af pilgrimme m.m.

Hvert år, når højsæsonen for pilgrimsvandringen, begynder at ebbe ud ultimo oktober, mødes de frivillige så med munkene i Conques for at fejre Vor Herre og hinanden , samt snakke om den forbigående pilgrimssæson. I år havde klostrets munke inviteret Pave Frans til at deltage i mødet, der var det første efter en længere Coronapause, og som fandt sted her for nylig mellem den 23. og 25. oktober, og Paven kvitterede - ikke ved at møde selv, men - med et brev, hvori han velsigner og fortæller munkene og de mange frivillige, hvor vigtigt deres arbejde er: 

Le Pape François ! Bien sûr, non pour venir physiquement nous rejoindre, mais par sa bénédiction ! » Et il lut à l’assemblée médusée le mot que le Pape nous avait adressé, nous accordant «  sa Bénédiction apostolique de grand cœur ainsi qu’à tous les hospitaliers du chemin de Saint-Jacques-de-Compostelle, les prémontrés du prieuré Ste Foy de Conques ainsi que ceux de l’abbaye de Mondaye. (Klostret i Mondaye er samme orden og tager sig ligeledes af pilgrimme).

Jeg har tidligere vist billeder fra klostret i Conques. Denne gang skal I have et foto af en dansk pilgrim, der under en gudstjeneste i klosterkirken læser fra Det nye Testamente på dansk, hvilket næppe sker ret tit. 

PS: Historien om årets frivillig-møde i Conques (Ste Foy de Conques) er taget fra det elektroniske franske pilgrimsblad WebCompostella, der kan læses her: https://www.webcompostella.com/le-pape-benit-les-hospitaliers-reunis-a-conques/?utm_source=mailpoet&utm_medium=email&utm_campaign=lettre-commune_5

Web.Compostella er også udgiver af en række mini-pilgrimsguides med alene religiøse tilbud, herunder overnatning, på flere af pilgrimsvejene mod Santiago.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar