onsdag den 27. oktober 2021

Bagagetransport på Caminoen !

Pilgrimsvandring i Spanien før og efter Covid 19-pandemien er  - efter undertegnedes observationer - meget forskellige. Reservationer og bagagetransport er blevet normen, så pilgrimme med stor rygsæk så ud til at være et mindretal, på Camino Frances i september-oktober i år, og når undertegnede ankom til diverse overnatningssteder var gangarealer ved indgangsdøren fyldt med store rullekufferter med Jacotrans eller andre bagagetransportfirmaers logo på. Og bagagetransport er blevet rimelig nemt. Ønsker man bagagetransport ringer man dagen før (eller får bestyrerne af overnatningsstedet til det) og bestiller. På overnatningsstederne ligger der kuverter med en snor i. Der lægges penge - oftest 5 euro - i kuverten med navn, telefonnummer etc. samt navnet på næste overnatningssted. Kuverten bindes på kufferten/rygsækken om morgenen - farvel til bagagen, der så står i døren, når man efter en dags vandring ankommer til næste sted. Det er IKKE nødvendigt at bestille overnatning og bagagetransport til hele turen på en gang. En dag af gangen er en mulighed, selvom flere arrangerer hele turen hjemmefra med et rejsebureau end tidligere.

Spørgsmålet er så om den traditionelle pilgrim fra 1980erne og frem til Coronaen vender tilbage, hvor man går - med bagage - fra herberg til herberg, hvor køkkenerne på herbergerne igen er åbne, så man kan lave mad selv - oftest i fællesskab med andre pilgrimme. Så en pilgrimstur i Spanien kan klares for under 30 euro om dagen eller deromkring, hvor langt de fleste pilgrimme her efter Coronapandemiens ankomst må af med langt mere for en pilgrimstur.

På undertegnedes pilgrimstur af Camino Frances fra 15 september til 12. oktober i år synes både jeg og min medpilgrim, at vi manglede noget - nemlig køkkener og fællesskab på herbergerne. Kirkerne var stort set genåbne med - i øvrigt generelt - meget lidt besøgte pilgrimsmesser. Mens herbergerne i en vis udstrækning var enten lukkede eller kun åbne for en seng uden fællesfacilieter. Vi var ikke i et eneste herberg med køkkenadgang. Og selvom det er billigt og oftest ganske udmærket at spise pilgrimsmenuer i Spanien, bliver det - i hvert fald for undertegnede - lidt ensformigt med 4 uger på stien.

Derfor: Går du med bagagetransport og forudbestillinger, skal du i skrivende stund regne med mindst 50 euro om dagen i udgifter på en Caminotur i Spanien. Og på nogle af ruterne, bl.a. Via de la Plata, er der stadig en del lukkede herberger, som giver ret så lange dagsetaper, og hvilket gør en vis planlægning nødvendig, hvis du vil have en seng at sove i.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar