torsdag den 5. december 2019

Orisson - den første nat i Pyrenæerne

Herberget i Orisson har åbnet for forudbestilling af overnatning for pilgrimsvandring i 2020
De pilgrimme, der gerne vil gå hele vejen fra Saint Jean Pied de Port til Santiago, vælger oftest at tage den første tur over Pyrenæerne af den såkaldte Napoleonsrute via Col de Lepoeder i 1.430 meters højde. Saint Jean Pied de Port ligger i 150 meters højde, så der skal ikke meget regnekunst til at konstatere, at det er en ren fysisk rimelig hård tur at gå hele etapen over Pyrenæerne på en dag, selvom det samlede kilometerantal, ca 24 km, ikke er uoverkommelige. Undertegnede har ofte set pilgrimme - også danske yngre pilgrimme - have meget store problemer i dagene efter første etape af Napoleonsruten. Nogle pilgrimme kommer ikke over det, slås med vabler og andre skader, for på et tidspunkt at give helt op eller tage flere dage i bus, hvilket for de fleste ikke var ideen eller drømmen hjemmefra. Derfor foreslår jeg altid førstegangspilgrimme at overnatte i Orisson første nat. Herberget, Orisson, ligger i ca 800 højdemeter og ca 7,5 km fra udgangen af Saint Jean Pied de Port, men trods det en rigtig god ide, hvis man ikke er i mere end superform.
Men der er er rigtig mange pilgrimme, der i de senere år har fået nøjagtig samme ide, så herberget i Orisson er stort set fuld optaget gennem det meste af pilgrimssæsonen. Det er derfor en rigtig god ide at booke plads i forvejen, hvilket kan lade sig gøre via deres hjemmeside med forudbetaling her: https://refuge-orisson.com/ Der for nylig har åbnet for forudbestilling for 2020.
Bemærk dog følgende:
1) Napoleonsruten er det kun muligt at gå fra 1. april til 1. november. Den øvrige del af året er det NU direkte forbudt, og der uddeles store bøder til de pilgrimme, der alligevel går.
2) Herberget i Orisson har af ovenstående grund kun åbent i 7 måneder af året.
3) Det sker - oftest i april - at Napoleonsruten lukker ned i en eller flere dage på grund af vejret, så det ikke er muligt at gå sikkert over. Sker det, plejer herberget i Orisson at sørge for transport i minibusser til Valcarlos, hvor alternativruten passerer, og hvor der er nogenlunde det samme antal kilometer til Roncesvalles på den anden side, som fra Orisson. Valcarlosrutens højeste punkt er ca 1.100 meter.
4) Herberget i Orisson kræver forubetaling, og pengene er - så vidt jeg har forstået - spildt, hvis man af den ene eller anden grund ikke møder op.
5) Det tager normalt ca 2½; max 3 timer; at gå op til Orisson, hvilket for de fleste er en rimelig kort dag, og ud over en smuk udsigt, er der intet at lave i Orisson, der er opkaldt efter bjerget Col Orisson, og kun består af to/tre bygninger. Det er muligt at købe drikkevarer og mad, ligesom der er fællesspisning hver aften, som en del pilgrimme er begejstrede for og hvor de finder pilgrimsvenner for resten af deres tur til santiago.
6) Jeg anbefaler derfor - så dagen ikke bliver for lang - tillige, at man først prøver at ankomme til Orisson tidligst først på eftermiddagen. Jeg har selv med held - flere gange - taget nattog til Bayonne, derfra med lokaltog til Saint Jean Pied de Port med ankomst i så god tid, at jeg har kunnet gå ud af Saint Jean Pied de Port ved 13-14-tiden, hvilket har passet fint på alle måder. (Fotoet viser udsigten fra Orisson)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar