tirsdag den 3. december 2019

Hvor mange kilometer om dagen på Caminoen ?

På Camino Frances ( Saint Jean Pied de Port - Santiago de Compostela knapt 800 km) er der nu så mange herberger med så få kilometer i mellem, at enhver kan vælge sit eget tempo og sin dagsetape.
Jeg er lidt betænkelig ved at skulle gå 20-30 kilometer om dagen med rygsæk på. Er der noget galt eller noget i vejen for, at jeg kun går nogle få timer om dagen ?, spørger en - måske - kommende santiagopilgrim.
Og svaret er let. Der er nu så mange overnatningsmuligheder, med så korte afstande imellem dem, på den mest benyttede Camino, Camino Frances, at det er helt op til den enkelte selv at bestemme, hvor lang den enkelte dagsetape skal være. Prøv selv at gå ruten igennem på den spanske hjemmeside https://www.gronze.com/camino-frances , hvor det tydeligt fremgår, at der er mere end rigelig med overnatningsmuligheder at vælge imellem. Dog med den tilføjelse, at nogle af dem har lukket om vinteren. Men går man pilgrimsvandring mellem påske og 1. november har stort set alt, hvad der er nævnt på www.gronze.com åbent, nogle modtager forhåndsreservation - andre ikke, men det fremgår også tydeligt af informationerne på hjemmesiden.
Men jeg kan ikke dy mig for et par tilføjelser.
1) Det er meget få pilgrimme, der går under 20 km om dagen i gennemsnit. De fleste går 25-30 km; nogle lidt færre og andre lidt mere. Vælger man at gå 5-10-15 km daglig, vil man møde nye pilgrimme hver aften på overnatningsstederne, og derfor ikke opleve at få sig en "pilgrimsfamilie", som man møder jævnligt/tit undervejs og danner fællesskab med.
2) Man kan godt komme til at kede sig lidt. 10-15 km tager normalt max 4 timer, og det betyder, at man kommer i mål allerede ved 12-tiden - måske endda før, og derefter skal have en lang eftermiddag til at gå, før det er sengetid. Og mange herberger åbner i øvrigt først for pilgrimme ved 14-15-tiden.
Min erfaring er, at når først formen melder sig, vil langt de fleste pilgrimme gå mindst mellem 20 og 25 kilometer dagligt uden at føle, at det er alt for anstrengende.
Men trods ovenstående advarsel, har jeg mødt pilgrimme, der kun gik meget få kilometer om dagen, og som gav udtryk for begejstring for pilgrimslivet. Og her vil jeg nok en gang nævne amerikanske Kathie, der i foråret 2018 gik 258 kilometer fra Astorga til Santiago de Compostela med rollator - hendes dagsmarchen var kun ca 10 kilometer om dagen. Hun nød det og snakkede med stort set hver eneste pilgrim, der løb forbi hende, hvilket mange gjorde hver eneste dag. Så jo, det kan sagtens lade sig gøre at vælge stort set nøjagtig det antal kilometer, der passer den enkelte.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar