søndag den 21. oktober 2018

Væggelus eller myg ?

Der meldes flere steder om væggelus på pilgrimnherbergerne i dette efterår. Men da der også har været mange myg på grund af det gode vejr er det svært at vide, hvor slemt det står til.
Væggelus er afgjort en af de helt store gener ved at bo på herberg på en pilgrimsvandring i Spanien. I Frankrig var det også - i hvert fald tidligere - et problem, men her er der ikke længere så mange meldinger. Jeg har selv gået Camino Frances i foråret i år, samt San Salvador og Caminio Primitivo her i efteråret. Jeg købte allerede på første etape mellem Leon og La Robla en spray på det nærmeste apotek med Permethrin, så madrassen i La Robla, der ikke havde set rengøring i meget lang tid, fik en ordentlig omgang. Spray'en var ikke helt billig, og jeg kunne ikke lade være med at grine af mig selv, da jeg i supermarkedskæden Dia, så en spray med Permethrin til under det halve af apotekets pris. Med andre ord: Det er muligt at købe gift mod væggelus næsten overalt langs diverse camino-ruter i Spanien.
Væggelus hedder Bed Bugs på engelsk og især den engelsksprogede hjemmeside https://www.caminodesantiago.me har mange meldinger om herberger, der er ramt af væggelus. Siden er værd at gæste, men informationer fra væggelus-ramte pilgrimme bør - efter undertegnedes opfattelse - tages med et vist gran salt. I dette efterår har vejret været fantastisk godt det meste af september og oktober indtil stormen for nylig, og da jeg selv var på mine to bjergruter, så jeg rigtig mange myg, samt pilgrimme, der var stukket af myg - og altså ikke væggelus. (her en tegning fra https://www.caminodesantiago.me).
Det er min fornemmelse - og det er kun en fornemmelse, at væggelus er et større problem om efteråret end om foråret. De spredes i løbet af pilghrimshøjsæsonen med rygsække og soveposer fra herberg til herberg, og problemet formindskes så igen, når de fleste herberg laver effektiv vinterrengøring inklusive "giftsprøjtning" mod væggelus. Men som skrevet ovenfor har jeg også mødt pilgrimme, der forveksler insektbid fra myg o. lign. med væggelus.
På spansk hedder væggelus "chinches" skriv det op og vis det frem på apoteket, og de vil alle steder langs Camino Santiago vide, hvad der skal bruges. På ikke-rengjorte sovesale tror jeg, at det kan svare sig at bruge det præventivt. Altså en god gang sprøjt under madrassen og rundt langs kanten, før silkelagener/sovepose el. lignende kommer på. Jeg har set effektive spanske pilgrimme gøre det, og dem har jeg tiltro til.
Iøvrigt har jeg et større anti-væggelus-program hver evig eneste gang, jeg kommer hjem fra en caminovandring - uanset om jeg tror, at jeg er angrebet eller ej. Al tøj - også det jeg har på - ryger i plastikposer Inden jeg går ind ad hoveddøren. - også rygsæk og sovepose. Alt ryger i fryseren i mindst to døgn, hvorefter det vaskes. De kloge siger, at det burde være nok til at slå alle, eventuelle væggelus-æg eller - for den sags skyld - levende væggelus, ihjel. Og indtil videre har jeg været heldig - ingen bid undervejs og ingen uønskede dyr med hjem.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar