mandag den 31. juli 2017

Mange herberg lukker i vintermånederne

Der bliver flere og flere, der går Camino Frances fra november til april. Men vinter-pilgrimsvandring er noget helt andet end i sommerhalvåret.
I år nærmer det samlede antal pilgrimme på Camino Frances sig 175.000, og der vil formentlig i hele 2017 være tæt på 70.000, der har taget en tur på Camino Portugues. Den store stigning i antallet af pilgrimme har betydet en "udvidelse" af sæsonen, så flere og flere pilgrimme går om vinteren.
I øjeblikket er der ekstra trafik på pilgrimshjemmesiderne - også her på www.jakobsvejen.dk , hvilket viser at mange er i gang med at forberede efterårets - og måske vinterens pilgrimsgrimsvandring. Et af spørgsmålene lyder: Hvor mange herberg er åbne om vinteren ? Og svaret er, at rigtig mange herberg lukker, men at man sagtens kan finde overnatning hele vejen fra Saint Jean Pied de Port til Santiago, men at det kræver lidt mere "planlægning" undervejs.
1) Napoleonsruten over Pyrenæerne fra Saint Jean Pied de Port til Roncesvalles lukker 1. november og åbner først igen 1. april. Her er ingen herberg åbne, og hvis man trods lukningen alligevel tager denne rute, er det ikke alene mere farligt om vinteren, man skal også regne med at skulle betale et kæmpe beløb, hvis man via mobilen tilkalder hjælp og skal hentes ned af redningsmandskab.
Derfor anbefaler jeg, at man i stedet tager alternativ-ruten over Valcarlos, hvor der er både overnatning og andre services.
2) En del - især private herberg (altså dem der lever af at tage mod pilgrimme) lukker om vinteren.
Her vil jeg anbefale to hjemmesider, som hjælp.
Den ene har specialiseret sig i at lave en vinterherbergsliste, og da de lukkede ned for i år (i april 2017) skrev de på hjemmesiden, at de ville være tilbage her senest i november. Hjemmesiden hedder fakltisk også Vinterherbergssiden. Du kan finde den her: http://www.aprinca.com/alberguesinvierno
Den anden hjemmeside er min pt. favorithjemmeside, når det gælder herberg, privatværelser, pensioner, hoteller m.m. langs Caminoerne i Spanien, nemlig www.gronze.com , som altid er værd at gæste, når der skal findes overnatning.
Jeg vil dog anbefale, når man går om vinteren (uanset hvad der står på ovenstående hjemmesider), at man lige ringer til det herberg (pension el.lign), hvor man vil overnbatte for at sikre sig, at der er åbent. Det er formentlig tids nok om morgenen - eller aftenen før - når dagens etape ligger nogenlunde fast.
Der er langt mere åbent på Camino Frances om vinteren end tidligere. I fjor gik der flere pilgrimme på Camino Frances i vintermånederne end i sommerhalvåret for 30 år siden. Men vinterpilgrimsvandring kræver mere end overnatningssteder. Der kan være sne, kulde og dårligt vejr, så tænk både på andet tøj og varm sovepose, samt tænk i alterative ruter over bjerge, hvis vejret kræver det. Caminio Primitivo KAN IKKE anbefales om vinteren.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar