fredag den 7. juli 2017

Husk at checke vejret før Pyrenæerne

Det er sommer og der er "formentlig" ingen fare ved at gå over Pyrenæerne fra Saint Jean Pied de Port til Santiago. Men.......
Nogle spørgsmål til Jakobsvejen går igen. Hvis jeg i september starter i Saint Jean Pied de Port, er der så problemer med at tage Napoleonsruten ?. Nej normalt er der på denne årstid ingen fare ud over de normale udfordringer ved at gå i bjerge og tage Napoleonsruten, der går fra Saint Jean Pied de Port over Col Leopoder til Roncesvalles. Det er en smuk rute - ialt ca 25 km, men som dansker skal man lige være opmærksom på den meget kraftige stigning fra 137 meter til 1430 meter, samt vejret, der kan være en udfordring i højderne - også i sommerhalvåret. Derfor følgende forslag: 1) Tjek vejret på pilgrimskontoret i Saint Jean Pied de Port inden du går op, og 2) Tænk på, om det ikke ville være en gode ide at overnatte i Orisson ca 8 km oppe af ruten i ca 800 meters højde.( Er det optaget, kan man tage Honto, der ligger i ca 500 meters højde, men før Orisson. ) Det er muligt at bestille plads i forvejen, hvilket anbefales, da man ellers risikerer, at komme til et fuldt optaget herberg.
Og til orientering her et meget lille resume af de seneste rapporter fra redningsmandskabet (De lokale brandværn), der de senere år, hvor tusindvis af pilgrimme passerer Pyrenæerne hvert år, har fået alt for meget at lave.
37 pilgrimme blev reddet efter nødopkald i vinteren 2016/17 (november til marts) på pilgrimsrurten mellem Saint-Jean-Pied-de-Port og Roncesvalles. Det er 8 udrykninger mere end i vinteren 2015/16, men langt færre end i tidligere år, hvor stien over Leopoder stadig var åben om vinteren. Nu lukkes stien fra 1. november til 1. april, så pilgrimmene i stedet skal gå af alternativruten via Valcarlos. Trods lukningen døde en spansk, erfaren pilgrim den 7. november i 2016. Han faldt i en gletscherspalte, mens en medpilgrim blev reddet i sidste øjeblik. Så sent som den 18. maj blev 3 meget forkomne pilgrimme hentet ned efter en ændring i vejret. En blev fundet bevidstløs; En anden med brækket kæbe; Mens den tredje var ved at dø af tørst, men alle 3 overlevede. Vejret var gået fra 20 grader til snefald, tåge og frostgrader. Så tjek vejret før du går op.
Antallet af redningsaktioner er faldet drastisk siden vinterlukningen af Napoleonsruten blev indført - første år 2015/16. I samme periode er antallet pilgrimme fortsat med at stige eksplosivt.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar