onsdag den 26. juli 2017

Bonifatius-Route - en anderledes pilgrimsvandring

Pilgrimsruten til minde om Tysklands Apostel går fra Mainz til Fulda og er på ca 190 km. En foreløbig beskrivelse af pilgrimsvandring af Bonifatius' ligfærd.
Det er helt anderledes at gå pilgrimsvandring i Tyskland end i Spanien, Portugal eller Frankrig. Der er et utal af Jakobsveje, og enkelte andre pilgrimsruter. En af de kendteste er Die Bonifatius-Route. Bonifatius er Tysklands Apostel ( Ligesom Ansgar er Nordens ). Han nåede fra år 716 til 754 at oprette flere kristne menigheder og klostre i det centrale Tyskland, inden han blev myrdet af hedninger i en alder af 86 år. Hans lig blev båret fra Mainz til Fulda ( en strækning på under 150 km), og Bonitifatius Route blev med tydelig forlæg af jakobsvejene i Spanien anlagt som nutidig pilgrimssti på få år efter år 2000. Stien går i Zig-Zig rundt om mange kirker og mindre landsbyer, så den i udstrækning er tæt på 190 km. - altså langt længere end landevejen.
Den er afmærket rimelig godt, ligesom der er mulighed for overnatning langs ruten eller i nærheden af ruten. Jeg tog turen med min medpilgrim i juli 2017 og brugte 8 dage eller et gennemsnit på under 25 km. daglig., Hertil kommer dog, at vi to gange undervejs måtte uden for ruten, ca 2 km hver vej, for at finde overnatning.
Jeg vil en af de nærmeste dage lave en egentlig dagsberetning fra 8 dage på Bonifatius-Route, men her lidt hovedkonklusioner.
Ruten er afvekslende fra Mainz via Frankfurts mange nordlige forstæder, gennem vinmarker, senere æbletræer og i slutningen gennem skove og kornmærker inden Fulda er nået. Afmærkningen er ikke lige så god som i Spanien eller Frankrig, men langt bedre end det jeg har oplevet på Jakobsveje i Østrig. Ruten er på korte stræk identisk med Jakobsvejen gennem Vogelberg. Overnatning foregik for vores vedkommende på små hoteller( pension), to gange på et kloster og kun en gang på et "pilgrimsherberg". Der eksisterer reelt ikke pilgrimsherberger langs ruten, men enkelte steder er det muligt at overnatte billigt. Vi mødte kun to andre pilgrimme på hele ruten, og de gik i modsat retning af os. Ruten er dog kendt af naboer, og vi havde en del social kontakt med folk langs ruten, samt på Kloster Engelthal, hvor de jævnligt modtog pilgrimme. Det samme gjaldt på det eneste "herberg", hvor vi overnattede ved siden af præsteboligen i Blankenau.
Det er væsentlig dyrere at gå i Tyskland end i Spanien. Vores gennemsnitpris for 2 personer var på næsten 110 Euro tilsammmen pr. døgn. Dertil kommer togbillet fra København til Mainz og retur fra Fulda til København. Hvis man går alene er det noget dyrere, da vi boede på dobbeltværelse.
Konklusion: Ruten er afgjort værd at gå, men helt anderledes end andre pilgrimsruter. Der findes reelt ikke pilgrimsliv undervejs, men andre former for social kontakt, samt klosterfællesskab. På "herberget" i Blankennau oplyste en meget imødekommende bestyrer, at hun her i sæsonen havde overnattende pilgrimme mindst en gang ugentlig. Det er dog nok en forudsætning at kunne lidt tysk for at få noget ud af fællesskaber på ruten. Personligt vil jeg ligeledes anbefale, at man går ruten sammen med mindst en anden. Især på første halvdel af ruten, samt gennem flere af de mindre byer, er et kort nødvendigt. Vi fik et fremragende kort med hele pilgrimsruten indtegnet på informationskontoret ved Domkirken i Mainz, hvor vi også købte vores pilgrimspas. Outdoor har lavet en trykt guide, der dog er fra 2010, men sammen med anden information er den stadig brugbar


Ingen kommentarer:

Send en kommentar