tirsdag den 22. august 2023

Fatima - Santiago de Compostella ( Camino Portugues)

Det er stadig muligt at gå fra Portugals store Mariavalfartssted til Santiago, og der er stadig en del pilgrimme på ruten hvert år. 

Hvordan er mulighederne for at gå fra Fatima til Santiago ?, lyder spørgsmålet og svaret: Der er to muligheder ud af Fatima. Men det er efterhånden en del år siden, at jeg selv gik turen (i 2016), så jeg har søgt lidt opdateringshjælp andre steder.

Fatima er rent praktisk - enten en direkte pilgrimsrute fra Lissabon til Fatima eller en afstikker fra Camino Portugues, Centralruten mellem Lissabon og Santiago. Og en del pilgrimme - flest ikke portugiske pilgrimme - går i dag fra Fatima mod Santiago (eller faktisk også den modsatte vej), mens de portugiske pilgrimme i stor udstrækning har Fatima som endemål. Da jeg gik turen i 2016 mødte jeg faktisk pilgrimme, der efter at have gået i Spanien mod Santiago fortsatte deres tur videre mod Fatima for at stoppe deres pilgrimsvandring der.

Så jo, jeg kan stadig - bl.a. efter at have læst andres nyere beretninger - anbefale pilgrimsturen fra Fatima mod Santiago som en forholdsvis nem rute at gå, men jeg ville nok gå en lidt anden vej i dag end i 2016 for at undgå, at det første lange stykke stor set kun var på asfalt. Du kan læse min beretning fra 2016 her:

http://www.jakobsvejen.dk/2016/05/camino-portugues-fatima-santiago-ca-460.html

Men som sagt i dag ville jeg nok en vælge en anden vej ud ad Fatima. I 2016 gik jeg knapt 50 km fra Fatima via Caxarias til Ansiao på Camino Portugues Centralruten mest på asfalt med en overnatning undervejs og uden særlig megen afmærkning, så man hele tiden skulle være oppe på mærkerne for at finde den rigtige vej. Så i dag ville jeg gå direkte øst mod Tomar på Camino Portugues Centralruten, og derfra fortsætte mod Porto og Santiago.

Jeg har fundet en forholdsvis ny "snak" om netop den rute på den engelsksprogede hjemmeside:

https://www.caminodesantiago.me , som du kan læse her:

https://www.caminodesantiago.me/community/threads/fatima-tomar.82566/ - og som sædvanlig anbefaler jeg som hovedhjemmeside på en Camino de Santiago stadig den spanske hjemmeside www.gronze.com, der har en detaljeret beskrivelse af hele Camino Portugues (med overnatningsmuligheder) fra Lissabon til Santiago: https://www.gronze.com/camino-portugues

Og her to fotos fra 2016, der meget godt illustrerer pilgrimsruten Fatima-Santiago: Den blå afmærkning mod Fatima, og den gule afmærkning mod Santiago, samt den store Mariabønsaften i Fatima inden afgangen den følgende morgen. 
Ingen kommentarer:

Send en kommentar