torsdag den 17. august 2023

Santiago er invaderet af "Influencer-pilgrimme" ?

Sommerens hotteste emne i Santiago er "turistindustrien". Santiago med kun 98.000 indbyggere har flere turister i forhold til indbyggerantal end både Barcelona, Palma de Mallora og alkl de andre store turistmagneter i Spanien, hedder det i debatten. Hvor Santiagos forholdsvis nye borgmester, Goretti Sanmartin, fra det galiciske nationalistparti, BNG, kræver turistskat ( ½ euro pr. nati et herberg, og 2½ euro pr. nat i en hotelseng), så turisterne selv er med til at betale for "svineri, hærværk, og andre efterladenskaber". Men indtil videre siger delstatsregeringen for Galicien Nej til turistskat. 
Den spanske  (liberale) internetavis, El cinfidencial, lægger ikke finrene imellem i sin beskrivelse af, 

peregrinos influencer, som de kalder de pilgrimme, der "hærger" såvel Santiafo de Compostellas centrum, som den lille by ved "verdens ende" Finesterra, hvor der tænder bål, brændes tøj af, med katastrofale konsekvenser, som naturbrænde, selvom det er forbudt.

I min og Googles oversættelse beskrives Santiagos centrum sådan:Snesevis af fastfood- og souvenirfranchises optager de rum, der engang var sko-, paraply-, hat-, medicin- og købmandsforretninger. Turistificeringen har fortæret dem. Nu er det isbarer, kebab eller pølser fra Salamanca. Eller fiskerestauranter, der befolker Rúa do Franco til udlændingepriser. En gåtur på et hvilket som helst tidspunkt af dagen (og det meste af natten) gennem Plaza del Obradoiro (pladsen foran katedralen) efterlader dig målløs: Hundredvis af rygsække, cykler og støvler samler sig på enhver tusind år gammel sten i byen, mens dens pilgrimsejere snorker og overnatter i deres soveposer. De laver mad og improviserer en picnic, tager selfies i akrobatiske positurer, råber og jubler ved foden af ​​en meget fotogen katedral, der har set romansk, gotisk og barok, men aldrig har set noget lignende TikTok eller Instagrams delirium. Ave Maria sunget i fuld megafon, gruppekoreografier, en mand, der forsøger at klatre op ad Den Hellige Dør og du kan endda se nogle heste opstaldet, der er afføring foran døren til Salomé-kirken, i hjertet af Rúa Nova, (en af gågaderne ved katedralen).Juli i år har slået alle rekorder med turistovernatninger, hvilket fejres af en sektor, der allerede er stærkt fokuseret på turisme som økonomisk levevej. Men naboerne til turistindustri, Santiagos indbyggere  er i stigende grad irriteret over overbelægningen og forandringerne i ​​det historiske centrum af en universitetsby, hvor de studerende flygter fra på grund af  vanvittige huslejer  (fra 1.000 til 2.000 euro) og mange lejligheder er omdannet til turistlejligheder.

Artiklen er skrevet af Lorena Bustabad og kan læses her: 
https://www.elconfidencial.com/espana/galicia/2023-08-13/turismo-masivo-en-compostela-amenaza-la-convivencia_3715263/
Og på den spanske pilgrimshjemmeside. www.gronze.com diskuteres artiklen livligt:
https://www.gronze.com/foros/general/camino-santiago-esta-perdiendo-su-espiritu

Ingen kommentarer:

Send en kommentar