tirsdag den 29. august 2023

Messetider langs Caminoen ?

Camino Frances er stadig den af Caminoruterne i Spanien med langt flest tilbud og messer/gudstjenester langs Caminoen.

Mange danske pilgrimme vælger at gå pilgrimsvandring i  september i Spanien, hvor det - forventes - hverken at være for varmt eller koldt. Og derfor begynder der også at komme en del spørgsmål her til jakobsvejen.dk. Nogle har været rejst før. Men Caminoen ændrer sig, så her en opdatering på følgende spørgsmål:

Kristne tilbud langs Caminoen ? spørges der om. Og svaret er, at det afhænger meget af hvilken rute du vælger. Spanske biskopper - om dem er der en del af - har ikke for vane at arbejde sammen om messetider/kirketilbud på tværs af bispedømmerne og dermed langs de lange Caminoruter i Spanien. Camino Frances er  - efter undertegnedes erfaring - reelt eneste undtagelse. Dernæst er det tillige min erfaring, at præstemanglen også har ramt Spanien, og at mange præster derfor skal betjene flere sogne, hvilket generelt har ført til betydeligt færre messer undervejs de seneste 10-15 år, selvom Camino Frances stadig har mange tilbud om daglige aftenmesser stort set langs hele Caminoen fra Roncesvalles til Santiago.

Her et link til det kort på nettet, der burde vise, hvor og hvornår det er muligt at komme i kirke langs Caminoen.  

https://www.google.com/maps/d/viewer?msa=0&ll=42.744073433283084%2C-7.0394895898437575&spn=9.453676%2C14.128418&mid=1Ri9eQL2rE26aoP3mQkZYbHWzBC4&z=9

Og bemærk; det er stort set kun Langs hele Camino Frances, samt en mindre del af Camino Portugues, samt Camino Sanabres (sidste del af Via de la Plata), hvor der er indtastet informationer. MEN de er - desværre ofte forældede. Derfor følgende: På herbergerne ( og også i stor udstrækning på andre overnatningssteder) ved de som regel altid besked med messetilbud, herunder pilgrimsmesser og andre særlige kirkelige tilbud til pilgrimme.  Skulle der ikke være bid, så spørg på den lokale bar eller en af de ældre koner, du støder ind i tæt på kirken. Her vil der oftest være bid eller - som jeg har oplevet flere gange - , så undersøger barejeren sagen (måske pr. telefon) eller konen foran kirken banker på en nabodør og får besked. Du skal ikke regne det for en selvfølgelighed, at der er informationer på skrift i selve kirken eller udenfor, men  det kan være tilfældet. 

Og i mange landsbyer på diverse caminoruter er der i dag ofte ikke daglige messer/gudstjenester længere.  Camino Frances har afgjort flest tilbyd. Mange kirker - primært langs Camino Frances - er dog stadig åbne takket være lokale ældre, der tilser kirkerne. På andre ruter bl.a. Camino del Norte møder du flere og flere lukkede kirker og kapeller, om end langt færre gange end i Danmark, hvor stort set alle kirker på landet er låst.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar