torsdag den 3. august 2023

Camino Aragones: Vejen op til Somportpasset !!!

Er Caminoen fra Oloron - Sainte - Marie til Somportpasset farlig at gå ? Spørgsmålet har været diskuteret både på en tysk- og en engelsksproget pilgrimshjemmeside, så her mine egne erfaringer med link til de to andre foraer. 

Turen til Somportpasset findes på diverse guides (trykte såvel som elektroniske) som de sidste 3 etaper af Via Tolosana (Gr. 365) eller kort og godt: Arles-Ruten. Jeg har gået den to gange, første gang helt fra Arles i 2015, anden gang for kun godt et år siden i maj 2022, hvor turen kun gik fra Oloron Sainte Marie. Jeg gik turen begge gange sammen med min yndlingspilgrim og begge gange følte hun sig usikker på sidste del af etapen ( 1. dag efter Oloron Sainte Marie ) mod klostret i Sarrance. Lige som vi begge gange tog bus på det lille stykke ( ca 4½ km i mellem 2. og 3. etape op af bjerget) mellem Borce og Urdos, hvor der ikke er nogen sti, og pilgrimmene derfor går direkte på den trafikkerede N 134.

a) Først stykket til klostret i Sarrance, der for de fleste pilgrimme, er første overnatningssted efter Oloron Sainte Marie. De første 15-16 kilometer fra Oloron Sainte Marie til det lille Maria-Kapel lige efter bebyggelsen/landsbyen Escot er ikke noget problem. Stien følger hele tiden diverse vandløb/små floder - primært  d'Aspe, der går helt fra toppen af Pyrenæerne/bjergene og ned mod Oloron Sainte Marie. Lige efter kapellet går stien over på den højre side af vandre-retningen op af bjerget, op på en skrænt, hvor stien løber med et meget stejlt fald ned mod floden/vandløbet i ca 10 til 15 meters højde over floden. Stien kan være lidt mudret, og begge gange vi (min yndlingslingspilgrim og jeg) har gået der - den seneste gang i regnvejr - følte hun sig meget utryg på grund af det stejle fald til venstre ned mod floden. Nogle steder er stien temmelig smal med bjergvæg til den ene side, og et dybt fald til den anden. Jeg havde ikke selv store problemer. Men kan forstå, at del andre også har det svært med det stykke - jævnfør den tyske pilgrimshjemmeside www.daspilgerforum.de.

b) Det andet stykke, der diskuteres, er første del af 3. etape på vejen op. (Som undertegnede begge gange har taget med bus som slut på anden dagen). trods megen snak på nettet om etablering af en vandresti/pilgrimssti på dette stykke, er der stadig ikke sket noget, så pilgrimmene går direkte på/langs N - 135 mellem Borce og Urdos, hvor N - 135 forsvinder ind i en tunnel, der går direkte til Spanien. Jeg har altså ingen erfaring med dette stykke, og meningerne er delt på nettet. Nogen siger, at det er ubehageligt og farligt at gå langs N - 135. -  Andre, at det ikke er noget stort problem. Der går busser fra Borce til Urdos flere gange dagligt. Og går man til Borce er det ikke noget problem at vente på en bar  til bussen kommer,  og så springe på bussen det lille stykke til Urdos, hvor de på herberget i Urdos er vandt til, at pilgrimmene tager bussen det sidste stykke. Herberget har køkken og mini-butik, så forplejningen er ikke noget problem.

Her diverse links: https://daspilgerforum.de/viewtopic.php?t=2819

og den engelsksprogede, der har to spor med samme emne, først den seneste:  https://www.caminodesantiago.me/community/threads/important-updates-for-via-tolosana-in-august.81762/#post-1158770 

Dernæst her: 

https://www.caminodesantiago.me/community/threads/alert-route-blocked-between-borce-and-urdos.80783/


Ingen kommentarer:

Send en kommentar