torsdag den 5. maj 2022

Hvor mange kilometer er Caminoen ?

Caminoen (Camino Frances) fra Saint Jean Pied de Port til Santiago de Compostela er beregnet til 788,1 kilometer, og det er faktisk muligt via nettet at finde nogenlunde sikre kilometerantal med etapeplanlægning for alle de "store Camino-ruter". 

Hvor mange kilometer er Caminoen ? Og hvor mange etaper (dage) skal jeg beregne ?, lyder nok en gang et spørgsmål her til jakobsvejen.dk. Og svaret på, hvor mange dage dage det tager at gå Caminoen, er selvfølgelig meget individuelt. Men her et forsøg på et svar:

Der er stor forskel på de forskellige Camino-ruter, både hvad angår sværhedsgrad, "trafiktal" (antallet af pilgrimme), samt service langs ruten, og her tænker jeg primært på overnatningsmuligheder. Derfor er det en gode ide, at kombinere flere pilgrimshjemmesider, hvis man gerne vil planlægge sin tur med daglige etaper hjemmefra. Man kan faktisk nøjes med to hjemmesider på stort set samtlige pilgrrimsruter i Spanien (og delvis også de samme to hjemmesider til flere ruter i Portugal og Frankrig, selvom de her med held kan kombineret med lokale guides), nemlig www.gronze.com som hovedside, kombineret med https://godesalco.com/plan som hjælpeside. www.gronze.com har jeg omtalt mange gange, teksten er på spansk, men de fleste lærer meget hurtigt at finde rundt i den meget overskuelige hjemmeside, hvad angår både etaper, service (barer og butikker undervejs), samt ikke mindst overnatning. Derudover kan man så kombinere www.gronze.com med https://godesalco.com/plan , hvor man let kan sætte et mærke for mere præcist at se, hvor mange kilometer der er mellem de forskellige pausesteder, overnatningsmuligheder m.m. ww.gronze.com har desuden en højdekurve for hver foreslået etape. Men man kan sagtens lave sine helt egne etaper, selvom man bruger ovenstående hjemmesider, både til planlægning hjemme, samt undervejs. 

Og så en personlig erfaring til primært førstegangspilgrimme. 

a)  Der er stor forskel på sværhedsgraderne på de enkelte ruter. Mange højdemeter op og ned slider på kræfter, og kræver ekstra vand, som skal bæres (en liter vand vejer altså 1 kilo), hvis der ikke er mulighed for vandpåfylding undervejs. 

b) Overnatningsmuligheder undervejs spiller også en stor rolle. På Camino Frances er der ofte kun få kilometer mellem herberger og andre overnatningsmuligheder, og skal man kun gå få kilometer mere for at få en seng er det naturligvis lettere at lave lidt længere eller kortere etaper, end hvis der er 20 kilometer imellem eller som på f.eks. Via de la Plata, hvor der flere steder er mellem 35 og 40 kilometer til næste seng.

c) Stejle nedture slider på knæene - ikke mindst på ældre/gamle pilgrimme som undertegnede, og kan ofte give så ømme knæ, at lange etaper ikke er muligt. Ligesom skader skal undgås. Undertegnede møder desværre ofte pilgrimme, der er kommet til skade på vej ned af et bjerg.

d) Vejret spiller en langt større rolle end mange førstegangspilgrimme er opmærksomme på. Heldagsregn slider rigtig meget på kræfterne og vil for mange betyde, at dagsetapen ofte forkortes. Er det meget varmt - hvilket undertegnede foretrækker frem for regn - melder trætheden sig også ofte hurtigere. Behovet for pauser og drikkevand stiger eksplosivt i varmt vejr.

f) Man kommer i bedre form undervejs, hvilket betyder, at langt de fleste pilgrimme - som ikke har rygsæktransport og bestilt overnatning hjemmefra - langsomt men sikkert øger antallet af kilometer dagligt, hvis vejret er til det, alene fordi benene "ligesom begynder at gå af sig selv".

g) Undgå i de hele taget skader: Får du vabler (som rigtig mange gør) ond i et led (knæene af for stejle nedstigninger f.eks.), ondt i ryggen på grund af rygsæk i dagevis eller andre skader, ser mulighederne noget anderledes ud. Derfor er en hver form for skadesforebyggelse meget vigtig.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar