søndag den 15. maj 2022

Det tyske herberg i Pamplona er genåbnet

I dag overdrager den tyske frivillige/hospitaleros, Gerda, i Paderborn for sidste gang vagten til en anden for at tage hjem til Tyskland. Men Casa Paderborn er genopstået efter en længere lukning. I onsdags/torsdags sluttede undertegnede sin anden pilgrimsvandring dette forår med en nat i Casa Paderborn.

Casa Paderborn  i Pamplona er et af de første ikke-spanske herberg, der åbnede på Camino Frances. Bag herberget står Paderborns pilgrimforening/Freundekreis der Jakobuspilger -  https://jakobusfreunde-paderborn.com/ Og for mange førstegangspilgrimme - primært tyskere - blev Casa Paderborn hurtigt en vigtig mellemstation efter  3 til 4 dages anstrengende vandring fra Saint Jean Pied de Port over Pyrenæerne. Rygsækken var forkert pakket eller for tung, støvlerne ikke de rigtige, og måske skulle man anskaffe en vandrerstok til den videre færd mod Santiago. 

Casa Paderborn ligger ved floden ved indgangen - eller rettere opgangen - til middelalderbyen i Pamplona, og det er på mange måder et lille stykke Sydtyskland med udsyn til hele Europa, man møder. 

Indtil i onsdags havde undertegnede aldrig overnattet i Paderborn, selvom jeg flere gange har gået forbi skiltet på Caminoen med henvisning til Herberget på min vej ind i Pamplona. Og det blev en god afslutning på min anden pilgrimsvandring dette forår, idet jeg ti dage fra den 2. maj til den 10. maj gik Camino Aaragones fra Oloron Sainte Marie i Frankrig via Somportpasset til Jaca, og derfra videre  langs Aaragon floden til Puente la Reina med endestation i Pamplona, hvorfra turen gik hjem til København. Jeg lægger en af de nærmeste dage en lille pilgrimsdagbog ud her på siden.

Og så tilbage til Casa Paderborn, som genåbnede dette forår efter en længere lukningsperiode grundet såvel Coronapandemi, som oversvømmelse, idet floden i 2021 gik endnu længere over sine bredder end tidligere og satte - ikke alene kælderen som tidligere, men hele stueetagen under vand. I  onsdags, da min medpilgrim og jeg ankom til herberget, blev der stadig arbejdet med istandsættelse i underetagen.

Men vi fik en meget flot modtagelse af Walter og Gerda, hvor sidstnævnte har været en af de drivende kræfter bag hele ideen om et tysk herberg på Caminoen. Gerda har været frivillig 11 gange af tre uger over en længere årrække, og vi blev vidner til, hvordan såvel en førstegangspilgrim med mange spørgsmål og en lidt for stor rygsæk fik hjælp til at komme i gang, ligesom en anden pilgrim, der havde mistet kreditkortet på de første etaper fik husly, mens problemet søgtes løst.

Det var Gerdas sidste vagt på Casa Paderborn i Pamplona. Hun har tilbragt samlet langt over et halvt år af sit liv på stedet, som hun kendte ud og ind, og hendes pilgrimskendskab, samt pilgrimserfaring er enorm.

Jeg er blevet 75 år, og alt har en ende, også denne kærkomne opgave som frivillig her. Jeg er for gammel, så på søndag ( idag) er der overdragelse til en anden frivillig, og mandag går det for sidste gang retur til Tyskland, fortalte Gerda.

Herfra www.jakobsvejen.dk ønskes et rigtigt godt otium. Og her


et foto, hvor Gerda vander blomster foran Casa Paderborn, mens en pilgrim ser til. Huset ligger idyllisk foran parken, hvor det i øvrigt er muligt at sove godt og fredeligt til lyden af den brussende flod, mens det larmende Pamplona ikke høres.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar