lørdag den 28. maj 2022

Svar på lidt af hvert !

a) Der er stadig trængsel på Camino Frances. b) Overnatning er blevet dyrere efter Coronapandemien. c)Via de la Plata ligner sig selv.

Der er en del danskere på Caminoen her i maj, og det er min fornemmelse af langt de fleste går af Camino Frances. Der indgår en del spørgsmål her til www.jakobsvejen.dk. Her svar på de mest almene af dem.

a) Camino Frances: April blev den april måned, hvor der kom flest pilgrimme ind til Santiago de Compostella nogensiden. Og i skrivende stund ser det ud til, at rekorden for en maj måned (fra 2019) bliver slået i år. I går kom der 2564 pilgrimme ind til Katedralen for at bede om et Compostella, hvilket er det højeste for en dag i maj nogensiden. Det forlyder - men jeg har ingen officielle tal - , at en meget stor andel starter deres pilgrimtur mellem o Cebreio og Sarria - altså forholdvis kort før Santiago. Da jeg for 2½ uge siden, den 10 maj, gik ind i Puenta la Reina, og fortsatte til Pamplona, hvor jeg var den 11. og 12. maj havde jeg en fornemmelse af - aldrig før at have mødt så mange pilgrimme på Camino Frances. Men det var kun en fornemmelse. Jeg har ingen statistisk belæg for den udlægning. - Altså det er op til dig selv at afgøre, om du hellere vil gå en af de andre Camino'er. Der skulle efter signende stadig være overnatning nok på Camino Frances. Mange bestiller plads i forvejen. (Og her under et foto fra busstationen i Pamplona fra for godt to uger siden, da undertegnede havde afsluttet sin tur og skulle tilbage til København. Bussen her gik fra Pamplona i retning mod Puenta la Reina, og den var fyldt af passsagerer i "Caminotøj" og med rygsække) så det er måske ikke helt forkert, at der er mange, der på den ene eller anden måde, bevæger sig af Camino Frances dette forår.)


b) Prisstigning: Overnatningspriserne er steget ret meget siden Coronapandemien. Dette er også en fornemmelse, personlig erfaring, samt hvad jeg læser og hører fra andre pilgrimme. Men ikke statistiks bevist. Et blik på www.gronze.com bekræfter sådan set prisstigningerne på de kommunale, kirkelige og foreningsdrevne herberger, hvor der IKKE er donativo. Med de private ser det lidt anderledes ud. De husker - ikke i samme omfang - at meddele www.gronze.com, at de har hævet prisen. Det oplevede jeg flere gange på Camino Portugues i feb.-marts i år. På min tur her i maj af Camino Aragones var prisniveauet langt lavere end på Camino Frances.  

 c) Via de la Plata: Pilgrimsvennerne i Tabara har udgivet nok et nummer af deres pilgrimsblad; 

https://tuvozdigital.com/wp-content/uploads/2022/05/revista-N72-2022.pdf

  og her kan man erfare, at Via de la Plata ligner sig selv fra før pandemien. Af overnatningsstatistikken fra Tabara kan man se, at over 70 procent af de overnattende er mænd, over halvdelen af passeret 60 år, og pilgrimme, der ikke er fra Spanien eller EU kan tælles på to hænder. Konklusion: Der er god plads på Via de la Plata - også efter Salamanca (Camino Sanabres). Ruten gås primært af gamle mænd (som undertegnede) fra Spanien eller det øvrige EU. MEN etaperne er altså stadig generelt længere end på Camino Frances (dog generelt lidt kortere efter Salamanca). Og husk at flere herberg stadig er lukkede. Det er værd at sikre sig mulighederne for en seng, inden der tages hul på dagens etape.

1 kommentar:

  1. Vi har hørt om kampen for plass på overnattingstedene og grupper som går og tar opp mye plass på camino frances.. Det er god plass på den italienske caminoen via francigena. Der har jeg vært.

    SvarSlet