lørdag den 19. marts 2022

Om at gå i Frankrig - nok en gang

De fleste danske santiagopilgrimme foretrækker at gå i Spanien, men Frankrig har altså også noget at byde på.

Solen skinner, og foråret giver mange pilgrimmes lyst til at spænde rygsækken og tage af sted. Det ses også af både post og søgninger her på www.jakobsvejen.dk. Og i år er der en del, der overvejer at tage en tur af en af Frankrigs mange "Chemin de Saint Jacques"-ruter. Herunder nogle link, samt lidt få kommentarer til danske pilgrimme, der overvejer at gå i Frankrig.

De to mest benyttede ruter er afgjort den såkaldte "Le Puy-rute" og den såkaldte "Arles-rute". De formelle navne er henholdvis Via Podiensis/GR 65 eller Via Tolosana/GR653. Og i maj og september er det højsæson for begge ruter, med Via Podiensis fra Le Puy til Saint Jean Pied de Port, som langt den mest benyttede rute. Jeg har gået begge ruter, og de kan begge anbefales.

Jeg gik fra Le Puy en Velay senest i foråret 2019. Du kan læse min pilgrimsdagbog her: http://www.jakobsvejen.dk/2019/06/28-dage-pa-via-podiensis-mm-ca-760-km.html

Men for få dage siden læste jeg en artikel af den spanske pilgrimsjournalist, Anton Pombo, fra www.gronze.com , der også har gået begge pilgrimsruter, og som jeg kender fra Caminoen. Og han havde en lidt spøjs pointe, som jeg fuldt ud kan tilslutte mig. Han sammelignede Le Puy-ruten med Camino Frances i Spanien, og Arles-ruten med Via de la Plata i Spanien, så har du gået en af/eller begge de ruter, giver Anton Pombos sammenligning dig en ide om, hvordan de to pilgrimsstier er. Du kan læse hele hans artikel her: https://www.gronze.com/articulos/via-le-puy-via-arles-25212

Og før jeg går videre med mine svar på spørgsmålet om at gå i Frankrig, får du lige et af Anton Pombos meget flotte fotos fra kloster/middelalderbyen Conques her: 


Du skal regne med, at der er rigtig mange pilgrimme på Le Puy-ruten, hvis du går ultimo april, samt hele maj. Der er primært franske pilgrimme på ruten - ikke-franskmænd er i mindretal, så fællessproget er naturligt nok Fransk. Der kan være temmelig fyldt på overnatningsstederne i maj, og rigtig mange franskmænd reserverer overnatning i forvejen. Den spanske hjemmeside www.gronze.com har faktisk en udmærket guide til ruten, men i Frankrig synes undertegnede, at MiamMiamDoDo er at foretrække. (Det er verden ældste pilgrimsguide - den første kom i 1400 tallet, og Miam,MiamDoDo betyder noget i retning af "Spise,Spise,Sove,Sove). 2022 udgaverne er udkommet og kan findes her: https://www.levieuxcrayon.com/collections/newest-products   MiamMiamDoDo kan altid suppleres med andre guides på nettet, som f.eks. www.gronze.com.

Jeg kan endvidere varmt anbefale den franske hjemmeside: https://www.lepelerin.com/ , hvor de bl.a. hvert år udgiver en lille miniguide med kristne herberger, messe/gudstjenestetilbud m.m. undervejs. Guiden kan bl.a. købes for nogle få euro i "frommeboden" i Katedralen i Le Puy en Velay, hvor der hver eneste morgen er pilgrimsmesse med "udsending af pilgrimme". I foråret nogle gange over hundrede dagligt. Herunder et af mine egne fotos fra en sådan begivenhed:

Langt de fleste franske pilgrimme går alene de ca ti dage, det tager af gå over Centralmassivet fra Le Puy en Velay til Conques, hvorefter trafikken på ruten "bliver mere normal". Masser af pilgrimsliv, men langt færre pilgrimme end på de første etaper over bjergene.  Conques er - for undertegnede - afgjort en af de største oplevelser på Via Podiensis. Det er stadig en middelalderby bygget omkring klostret, der begyndtes opført i 700-tallet af munke, der flygtede fra de fremrykkende muslimske besættere af Den iberiske Halvø (Spanien) i midten af 700 tallet. Og Le Puy og Conques var centrum for  middelalderens  pilgrimsvandringstrend  fra 900-tallet og frem til Den franske Revolution i 1789.  Klostret er stadig fuld af liv - selvom der pt. "kun" er 7 munke. Frivillige tager sig af al det praktiske med op til 100 overnattene pilgrimme dagligt, mens munkene står for kirke- og socialt liv. 

Og i dag er der stadig en del pilgrimme (især en del franskmænd), der fortsætter turen fra Le Puy til Sanit Jean Pied de Port og helt til Santiago de Compostela. I fjor blev det faktisk til over 1.500 - lidt færre end i årerne umiddelbart før Coronapandemien, men trods det næsten 1 af hver 100 pilgrimme, der meldte sig i Katedralens pilgrimskontor i Santiago. 

Og her nok et af mine egne fotos fra Centralmassivet:



Ingen kommentarer:

Send en kommentar