onsdag den 16. marts 2022

Forårstur af Primitivo med nogle lukkede herberg ?

Primitivo er - ikke mindst før Coronapandemien - blevet en af de meget populære pilgrimsruter mod Santiago. Og i fjor, da "Caminoen" begyndte så småt at åbne igen, var der over 10.000, der gik ruten, heraf langt de fleste i efteråret 2021. Primitivo er en bjergrute, som er mere end vanskelig at passerer/gå ad om vinteren og i det tidlige forår. Sne, vand, tåge gør mange af stierne i bjergene til mere end bare en svær tur. Derfor er mit råd (jeg har dog kun gået ruten to gange), at man venter til lidt senere på foråret - ultimo april-maj eller helt venter til det tidlige efterår, hvor ruten også er meget smuk og langt lettere at gå.

Men tilbage til foråret, idet jeg kan forstå , at nogle danske pilgrimme/læsere af siden www.jakobsvejen.dk overvejer at tage afsted her i foråret og spørger om overnatning. I startbyen Oviedo er der ingen overnatninsproblemer - og det kan i øvrigt, hvis man ikke er i absolut topform, svare sig at tage nogle få etaper af Camino del Norte med forbindelse til Oviedo for at komme i form inden de rigtig mange højdemeter op og ned på Primitivo.

Flere steder på Primitivo er kendte - og "berømte" herberger, som f.eks. Albergue de peregrinos de San Juan de Villapañada med Domingo Ugarte som bestyrer, lukket. Det ligeså kendte kultsted, Albergue de peregrinos de Bodenaya, med David - og i de seneste år Celia, der kom forbi som pilgrim og blev hængende - som værter er dog åbent. Men det ser ud til at min favorithjemmeside, når det gælder pilgrimsvandring i Spanien www.gronze.com har temmelig godt styr på, hvad der er åbent, så se efter der, for en del af de billige herberg er lukket ned. Og ring eventuelt i forvejen for at være sikker.

Og så endnu et råd: Hvis du på 5. etape vil tage den store bjergtur via Hospital, hvor der i middelalderen lå tre klostre/hospitaler (herberger) som i dag kun er små ruiner, omgivet af vilde heste og køer, udsigt ned til skyerne , men alt ualmindelig smukt, er det - efter min erfaring - en rigtig god ide at komme så tæt på opstigningen dagen før, som overhovedet muligt. For fire år siden åbnede Javier  sit Albergue de Samblismo, der ligger  små to kilometer efter Borres, og  lige der, hvor Caminoen deles i to (ruten over enten bjergene eller gennem bebyggelser). Jeg boede der i 2018 lige efter herberget var åbnet med kun få senge og havde en mere end god oplevelse, samtidig med at turen over Hospital blev lidt kortere (hvilket jeg satte  meget pris på). Nu er herberget udvidet med flere sengepladser og fuld pension. Ring i forvejen og hør, om der er plads.

Og en ting mere: Vand ! Der er ingen pausesteder - absolut ingen - over Hospital (Santa Maria og Puerto de la Marta). Altså heller ingen vand. Husk at tage rigeligt med vand med. Det koster sved og vædske at stige så meget op og ned.

Og her et foto fra toppen af bjergene (hvor der ikke er/var mobiltelefondækning), og hvor den "civiliserede" verden synes uendelig langt væk.
Ingen kommentarer:

Send en kommentar