søndag den 5. september 2021

92.362 Santiagopilgrimme i sommer - 259 var danske

Der har i de tre sommermåneder i år været langt flere på pilgrimsstierne i Spanien end forventet. Det blev til ialt 92.362 pilgrimme i juni, juli og august mod 165.191 i de samme måneder for to år siden i 2019, altså før Coronapandemien, hvilket giver et fald på ca 44 procent. 

Men der er trods det - forholdsvis - store antal pilgrimme i denne sommer meget store forskelle på pilgrimsprofilerne end tidligere. Langt de fleste pilgrimme er spaniere eller i Spanien fastboende udlændinge. Gennemsnitsalderen er lavere end før Coronaen, og pilgrimmene går i gennemsnit langt færre kilometer før målet, Katedralen i Santiago. 

Af de 92.362 pilgrimme, der kom i mål i Santiago denne sommer, var 259 danskere ( juni 34, juli 125, august 100). Jeg har ikke det nøjagtige antal på danske pilgrimme fra sommermånederne 2019, men i hele 2019 kom der 2.610 danske pilgrimme i mål, så mit kvalificerede gæt vil være, at antallet af danskere - ligesom øvrige ikke-spaniere - er faldet væsentlig i 2021, og det selvom maj og september/oktober er de store pilgrimsmåneder for danske pilgrimme.

Af de 92.362 santiagiopilgrimme i sommer har "kun" 2.732 begyndt deres pilgrimsfærd i Saint Jean Pied de Port, mens 1.508 er startet i Roncesvalles.  Langt færre end de seneste fem - ti år inden Coronaen. Men det forholdsvis lave antal til trods, har der alligevel flere gange denne sommer været meldt om manglende sengepladser - ikke mindst mellem Saint Jean Pied de Port og Logrono, samt på den sidste del af Camino Frances mellem Saria og Santiago. Det skyldes primært, at flere herberger stadig er lukkede i forbindelse med Coronapandemien, ligesom mange herberger har langt færre senge end tidligere. Det gælder f.eks. det store kloster i Roncesvalles, hvor der tidligere i spidsbelastningssituationer i april-maj og september-oktober kunne sove over 300 pilgrimme. PT er maximunbelægningen 91 pilgfrimme pr. nat - altså kun ca 30 procent af den tidligere kapacitet.

Der er fortsat mange diskussioner på diverse hjemmesider, herunder den spanske hjemmeside www.gronze.com , om hvorvidt det er en god ide at bestille overnatning i forvejen. Og  der er derudover meldinger om langt færre sengepladser på de øvrige store pilgrimsruter i Spanien. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar