torsdag den 30. juli 2020

Camino og Corona: Skal - Skal ikke ?

Der er liv på Caminoerne i Spanien denne sommer, men pilgrimsvandring er helt anderledes end tidligere.
Skal - Skal ikke, kan de spørgsmål, som jeg pt. får her på www.jakobsvejen.dk kort gengives. Mange af de pilgrimme, der overvejer at tage afsted her i sommer eller i eftersommeren er i tvivl, og det samme er undertegnede.
Jeg vil her forsøge at sammenskrive lidt af det jeg hører fra pilgrimme, der går eller har gået i Spanien her i juli. Der kan være fejl i nedenstående, men det er min udlægning/referat af de meldinger, som jeg har fået fra pilgrimsvenner, hjemmesider m.m.
1) Der er væsentlig færre pilgrimme end (i de senere år ) normalt i juli. MEN der er stadig nok pilgrimme til pilgrimsliv, fællesskab, snak og gode oplevelser.
2) Det er dyrere at overnatte, da mange herberger kun bruger hver 2. eller endnu færre senge. Jeg hører om overnatningspriser på sovesale på 15 Euro+ , altså væsentlig mere end de 5-6 Euro + , som det kostede mange steder for en seng for bare få år siden.
3) Der er set med danske øjne - mange restriktioner, og sanitære forholdsregler, som både værter, frivillige og andre - ikke mindst lokale - du møder på din vej er meget strikse med bliver overholdt. Spanien har over 5 gange så mange døde af Corona - set i forhold til indbyggertal - som os i Danmark. Og det er stadig regioner med mange syge og høje dødstal. Se eventuelt den video, som jeg lagde et link ud til i går onsdag.
4) Gennemsnitsalderen er - set med caminoøjne - forholdsvis lav. Idet der ikke er nær så mange gamle, som der plejer. En pilgrim skriver, at hun kun så en enkelt eller to over 50 år.
5) Langt de fleste pilgrimme er spaniere, og på grænsen til Frankrig ( i Pyrenæerne) tillige en del franskmænd. Mange bliver altså hjemme og går camino.
6) Jeg får også information om, at nogle tyskere - trods ovenstående - er på Caminoen. En del tyskere vælger at gå tætttere på Santiago eller af den sidste del af Via de la Plata, samt Camino Sanabres. Det skyldes bl.a., at området - pilgrimsstien - fra Salamanca, ja helt fra Cáceres er grøn på de spanske smittetrykskort. Jævnfør artiklen her på siden i mandags.
NB:
Ovenstående bygger altså på andre pilgrimmes informationer. Jeg har selv valgt at se tiden an, selvom jeg selvfølgelig også har sendt skjulte øjne efter rygsækken her i det sene forår og i sommer, hvor jeg hører fra andre pilgrimme, at de er taget af sted. Om det bliver til en tur for mit vedkommende i år, tager jeg først stilling til senere.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar