fredag den 29. november 2019

De sværeste og letteste camino'er ?

Nok et forsøg på at sætte sværhedsgrader på de enkelte pilgrimsveje i Spanien, Portugal og Frankrig.
Undertegnede har flere gange - med stor usikkerhed - forsøgt at sætte sværhedsgrader på de enkelte camino'er/pilgrimsveje, som jeg har gået. Du kan bl.a. læse et forsøg på en liste her på siden fra for 1½ år siden http://www.jakobsvejen.dk/2018/05/hvilken-camino-er-nemmest-og-svrrest.html .
Nu ser jeg på hjemmesiden, www.caminodesantiago.me , at den amerikanske pilgrim Andy Cohn har forsøgt at gå lidt mere "videnskabeligt" til værks, selvom han selv skriver, at der er stor usikkerhed.
Andy Cohn har brugt den spanske hjemmeside, https://www.gronze.com/ , til at lave en slag sværhedskarakter på en skala fra 1 til 5.
www.gronze.com giver hver enkelt etape fra en til fem stjerner, alt efter deres vurdering af sværthedsgrad. Andy Cohn har derefter sat disse karakterer i forhold til antallet af etaper, hvorefter han er nået frem til følgende resultat på de pilgrimsruter, som han selv har gået:
Portuguese coastal (up to link-up with central route) — 2.11
Portuguese central route (from Porto to Santiago) — 2.18
Frances - 2.24
Le Puy — 2.43
Ingles - 2.46
Norte (up to link-up with Frances at Arzua) -- 2.70
Primitivo (up to Frances link-up at Melide) - 2.98

Andy Cohn understreger selv, at det er vanskeligt at sammenligne Camino Ingles, der kun har fem etaper, med f.eks. Camino Frances, der er på 800 km og fra 27-28 etaper og opefter. En ting mere har han regnet på, nemlig Via de la Plata, som han ikke selv har gået, og her når han med ovenstående fremgangsmåde frem til, at Via de la Plata fra Sevilla to Astorga på Camino Frances har en sværhedsgrad på 2.35 . Men tilføjer så, at det kan være svært at sammenligne, fordi Via de la Plata har mange etaper på 35 km + .
Men trods det kan Andy Cohn's skema, måske give førstegangspilgrimme med alle de forbehold, som må gives ved den slags sammenligninger, et fingerpeg om, hvilken rute de skal vælge som den første.
Jeg vil dog her lige tilføje mine subjektive oplevelser at sværhedsgrad.
1) Via de la Plata har med sine meget lange etaper helt afgjort været min største udfordring rent sværhedsmæssigt.
2) Skader (vabler, ondt diverse steder, forkert siddende rygsæk m.m.) plejer primært at vise sig på 3. til 5. dagen, og udvikler sig til det værre efterfølgende, hvis man ikke griber ind. Det er derfor nærmest umuligt at sammenligne Camino Ingles med andre ruter.
3) Højdemeterne, de stejle op- og nedstigninger, bliver "lettere" nu mere man kommer i form. Men for ældre pilgrimme (rent aldersmæssigt, som undertegnede) kan stejle nedstigninger på grund af stive knæ, ballance og lign. ofte være en større udfordring end stejle opstigninger, selvom kraftige opstigninger kræver meget vand og giver sved på panden.
Men under alle omstændigheder er det prisværdigt at læse Andy Cohns forsøg på at lave et "sværhedsbarometer" - byggende - ikke bare på fornemmelser, som undertegnedes, men på lidt mere faste kriterier.
Og her så et foto fra en af toppene på vej mod Puerto de la Marta på Camino Primitivos vel nok allerhårdeste etape: Borres - Berducedo (via Hospitales), hvor pilgrimmene puster ud inden de sidste to stigninger på dages etape, der fra ca 650 højdemeter op og ned, op og ned, og op og ned til godt 1.200 meter ved de to højeste punkter .

Ingen kommentarer:

Send en kommentar