mandag den 4. november 2019

Napoleonsruten er LUKKET nu !

Det er først tilladt at passere Pyrenæerne til fods af den såkaldte Napoleonsrute efter den 1. april 2020. Overtrædelse af forbudet kan give bødestraf på op til 12.000 Euro.
Der er - formentlig - ikke mange danskere, der går af Camino Frances om vinteren, men en del pilgrimme er begyndt at gå pilgrimsvandring i det tidlige forår. Er det muligt at gå af Napoleonsruten i det tidligere forår, midten af marts ?, lyder det.
Nej, men turen fra Saint Jean Pied de Port over Valcarlos er et flot alternativ, lyder svaret herfra. Det er 5. år i træk, at redningsmyndighederne i fællesskab på begge sider af den fransk/spanske grænse meddeler ved forordning, at det er forbudt at gå over 1.200 meters højde i Pyrenæerne mellem Saint Jean Pied de Port og Roncesvalles (Rolandspasset), og dermed også af den såkaldte Napoleonsrute i månederne fra november til og med marts. Men det er stadig muligt at passerer Pyrenæerne af ruten via Valcarslos, hvor det højeste punkt Puerto de Ibañeta ( på den spanske side)holder sig under 1.200 meter. På Napoleonsruten er det højeste punkt ved Col Lepoeder på 1.430 m( på den franske side).
Forbudet blev indført, fordi alt for mange pilgrimme gik over i uegnet vejr (sne, tæt tåge, massiv regn eller direkte storm), hvorefter de måtte hentes ned af redningsmandskab. Et år var der 72 udrykninger i vintermånederne, hvor pilgrimme havde overvurderet deres egen formåen.
I kan læse den samlede forordning fra de spanske myndigheder her: http://www.navarra.es/home_es/Actualidad/BON/Boletines/2019/216/Anuncio-12/ En lignende findes på fransk, da der er fuldstændig enighed mellem redningsmyndighederne i de to lande. På den franske side er der opsat skilte på flere sprog, hvor det med al tydelighed fremgår, at det er forbudt at gå over, og på pilgrimskontoret i Saint Jean Pied de Port, vil pilgrimme få samme besked.
Forbudet indeholder i mit resume følgende meddelelser:
1) Af sikkerhedsmæssige årsager er vandring af Napoleon-ruten forbudt, og pilgrimme skal i stedet gå af Valcarlos-ruten, bortset fra særlig tilfælde, hvor Redningsagenturet i Navarra eller i Saint Jean Pied de Port har givet skriftlig tilladelse til krydsning af Pyrenæerne over 1.200 højdemeter.
2) Lukningen gælder hele perioden fra 1. november til og med 31. marts.
3) De, der overtræder forbudet, bliver retsforfulgt og kan idømmes en bøde på 12.000 Euro.

Og det er altså ikke bare for sjov, at reglerne er blevet strammet med uddeling af stadig større bøder til de pilgrimme, der trodser forbudet mod at gå af Napoleonsruten. Der dør pilgrimme i Pyrenæerne HVERT ÅR på grund af pilgrimmenes uforsigtighed. Og det er ikke ufarligt for redningsmandskabet at gå op i snestorm og hente pilgrimme ned af bjergene. Man skal være opmærksom på, at selv i de 7 måneder, hvor det er muligt at gå over Napoleonsruten, kan ruten være lukket på grund af vejrudsigter. Jeg har passeret Pyrenæerne 11. april en gang, hvor ruten var lukket på grund af snestorm, ligesom jeg har passeret Napoleonruten i stærk blæst til storm ultimo maj, hvor jeg mener, at man burde have lukket ruten. Her kom flere pilgrimme lettere til skade, ligesom en enkelt brækkede et krageben, da blæsten slog hende til jorden.
Og så er der de tragikomiske historier, der med mellemrum kan læses i de lokale aviser i Navarra. En af dem her i sommeren 2019, hvor en gruppe pilgrimme med "rejseselskab" og rejsefører forsøgte at passerer Pyrenæerne af Napoleonsruten, men dehydrerede, fordi de ikke havde vand med, og hvor redningsmandskabet, der måtte op, give dem vand og derefter hjælpe dem ned , kunne oplyse, at flere af dem havde gået over Pyrenæerne i badesandaler/klipklapperer. (Og fotoet er fra en af undertegnedes ture af Napoleonsruten en gang i maj, hvor vejret var perfekt og de vilde heste græssede på kanten af Col Lepoeder.)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar