søndag den 21. juli 2019

Regnslag eller regntøj ?

Der er meget delte meninger blandt pilgrimme om det bedste udstyr til en pilgrimsvandring. Det gælder også regntøj.
Hvad er bedst, når vandet vælter ned på Caminoen; regnfrakke og regnbukser eller regnslag/poncho ?, lyder spørgmålet, som jeg har besvaret før, men som jeg må erkende, at jeg ikke har et endegyldigt svar på.
Personligt er jeg til regnbukser og regnfrakke. Regnfrakken (kort) bruges også som almindelig jakke , så alene af hensyn til vægt, er det at foretrække. Regnbukserne dækker også skoene/støvlerne. Og jeg har gennem årene set så mange pilgrimme med store vabler, fordi de fik vand i støvler/sko, at jeg på alle tænkelige måder prøver at holde mine fødder tørre, selvom det ikke altid lykkes. Men vabler har jeg heldigvis i årevis sluppet for. Jeg har dog et par gange på det seneste taget et tyndt regnslag med ud over min normale regnsikring. Heldagsregn er altså ikke sådan at spøge med.
Første gang var for godt et år siden, da jeg efter en meget pludselig indskydelse tog en 28 dages tur fra Saint Jean Pied de Port til Santiago af Camino Frances. Jeg gik ud af Saint Jean Pied de Port den 11. april i fjor i forfærdeligt vejr, regn, sne og slud. Jeg havde set vejrudsigten hjemmefra, så i sidste øjeblik den 10. april om morgenen besluttede jeg mig for at tage et gammelt cykelregnslag med, og det var en god investering i vægt. Jeg kom med både regnbukser, regnfrakke og mit regnslag tørfodet fra Saint Jean Pied de Port til Roncesvalles via Valcarlos, hvilket ikke mange af de øvrige pilgrimme gjorde. Jeg holdt det meste af vejen regnslaget ud foran, så regnen, som jeg gik imod, ikke kom ned i støvlerne. Det blæste ikke voldsomt, heldigvis. For jeg har altså også set et regnslag, en stor poncho eller lignende farer rundt om en pilgrim på en bjergtop i kraftig vind i regnvejr, så det nærmest var umuligt for pilgrimmen at bevæge sig, ligesom regnslaget/ponchoen på grund af vind ikke gav meget beskyttelse, og de store ponchoer, der kan bindes forneden, så de ikke blæser rundt, kan i blæsevejr blive til balloner, der kaster pilgrimmene hid og did - i værste fald sende dem til vejrs. Så hvad gør man så ? Hellere blive våd end komme rigtig til skade på en bjergtop.
Jeg håber dette meget blandede svar kan bruges til noget. Da jeg her i år (maj-juni) - sammen med min yndlingspilgrim - gik i Framkrig fra Le Puy mod syd, havde vi også en del dage med regn endda dage med heldagsregn. Da vi allerede på andendagen fik heldagsregn, tog vi både regntøj og helt tynde regnslag på. Vi gik "kun" fra Monistrol-d'Allier til Le Villeret-d’Apchier, en tur på ca 24 km, og vi var allerede fremme ved 14 tiden. Vores sko var fugtige og sokkerne våde - ikke så de kunne vrides, men våde. Var vi fortsat bare nogle få kilometer mere, ville vi formentlig have fået vabler, så ? Ja, her var regntøj kombineret med et tyndt regnslag fra Tiger -altså ikke nok. I heldagsregn er det ikke sådan at sikre sig.
Derfor følgende ekstraråd, som jeg også har brugt, når sokkerne blev fugtige. Jeg har altid flere par ekstrasokker med. To par rigtige vandresokker, og 4-5 par helt tynde sokker. Så jeg har ind i mellem skiftet sokker undervejs på en etape, efterhånden som de blev for våde, og så satset på, at jeg kunne få dem tørre ved ankomst til et herberg.
Jeg håber, at spørgeren og andre kan bruge mine erfaringer til noget. MEN led selv lidt på nettet, hvor rigtig mange pilgrimme fortæller, hvad de gør i regnvejr. Det kan sagtens være, at en anden pilgrim har erfaringer, som passer dig/jer bedre ? (her et par billeder fra en pilgrimsvandring af Via de la Plata i regnvejr, hvor det var vanskeligt at holde sko/støvler tørre. a) først undertegnede bagfra i regnvejr, dernæst b) aftenbillede fra et herberg, hvor vi spiste aftensmad omgivet af vådt tøj på alle sider med fuld blus på pejsen, så vi mærmest sad i en sauna af dug.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar