søndag den 27. januar 2019

Hvorfor er Sølvruten så svær ?

Via de la Plata er - efter flere erfarne pilgrimmes opfattelse - den fysisk vanskeligste pilgrimsrute.
Via de la Plata (Sølvruten) omtales oft som en meget svær rute at gå. Jeg har set på højdekurverne, og de ser ikke særligt vanskelige ud, hvad er årsagen ?, lyder et spørgsmål her hvor planlægningen af forårets pilgrimsruter for alvor er sat ind, hvilket også besøgene her på www.jakobsvejen.dk bærer præg af. Ja, jeg har godt set, at jeg ikke er den eneste pilgrim på diverse hjemmesider, der omtaler Via de la Plata (også kaldet Sølvruten) som vanskelig. Men så er det heller ikke sværere. Jeg vil dog stadig fastholde, at Via de la Plata ikke bør være den første Camino i Spanien, man kaster sig ud på. Men ellers:
1) Via de la Plata emmer af verdenshistorie med sine mange romerske efterladenskaber. Flere steder går man som pilgrim rent bogstaveligt på brosten/vejsten, der er lagt af slaver i Romertiden få år efter år 0. Det er ret så fascinerende.
2) Ruten går igennem et næsten uendeligt spansk landbrugslandskab (ikke at forveksle med et dansk ditto). Der er mere end langt mellem bænke eller andre pausesteder, og vandposter er stort set ikke eksisterende. Du skal altså regne med lange dage af meget øde stier, hvor du skal bærer ekstra meget drikkevand, og hvor det er vanskeligt at finde et sted at sidde ned og hvile sit korpus. Der er desværre flere pilgrimsdødsfald på Via de la Plata, hvor det på nettet har heddet sig, at de skyldes mangel på drikkevand.
3) Der er meget langt mellem overnatningssteder/herberger, hvilket gør nogle af etaperne meget lange (mellem 35 og 40 km), og senest jeg gik (2017) var herberger pludselig lukkede, selvom der stadig stod åbent på diverse hjemmesider. Ret frustrerende. Jeg fik for vane at ringe dage i forvejen før de særligt vanskelige og lange etaper for at sikre mig, at der også var en seng, når jeg en gang nåede frem.
Men læs mere om Via de la Plata her på siden under Europæiske pilgrimsveje, ligesom jeg har lavet særlige pilgrimsdagbøger for min vandring på ruten i 2017. Via de la Plata er - efter min personlige mening - stadig et besøg værd. Men det kræver noget andet end de andre ruter.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar