mandag den 28. maj 2018

Død på Caminoen !

Der dør pilgrimme på Caminoen hvert eneste år. De fleste af sygdom, men enkelte også i ulykker eller af tørst, dehydrering.
Er det farligt at gå Caminoen ? er et ofte tilbagevendene spørgsmål, når denne artikels hjemmelsmand holder foredrag om pilgrimsvandring eller enkelte gange også i mails her til www.jakobsvejen.dk. Jeg er netop blevet bekendt med, at en newzealandsk pilgrim er død på Camino Frances i Leon mellem Saint Jean Pied de Port og Santiago. Det drejer sig om en 66 årig kvindelig pilgrim, der ikke vågnede op en morgen, men døde om natten uden at nogen bemærkede det. Du kan læse mere i denne newzealandsk avis: https://www.nzherald.co.nz/nz/news/article.cfm?c_id=1&objectid=12059994
Jeg har hørt lignende historier før, ligesom jeg tidligere har læst på en dansk pilgrimshjemmeside om en ældre mandlig dansk pilgrim, der pludselig faldt om på stien med rygsæk og det hele - og bare var væk.
Her en mindesten for en afdød pilgrim, der sagde farvel til livet her på jorden på Via de la Plata. Der er ikke oplyst nogen dødsårsag. Jeg har selv gået Camino Frances (Caminoen) her i april-maj, og hver gang jeg passerer en af de - efterhånden - mange mindesten på stien over pilgrimme, der på en bakketop, midt på Mesetaen eller et andet sted har sat sig og sagt farvel til livet, tænker jeg ofte. Hvilken nådig død. Jeg ser selvfølgelig bort fra dem, der er død på grund af ulykker af den eller anden art eller på grund af mangel på vand.
I 2017, hvor jeg selv gik Via de la Plata, døde en tysk pilgrim på samme rute på grund af mangel på vand. Og samme år døde en spansk pilgrim i Pyrenæerne. Han gik over Leopoder (Napoleonsruten) en dag, hvor "stien var lukket" med advarsler på grund af dårlig vejr. Og der er - desværre - andre pilgrimme, der omkommer i ulykker, herunder trafikulykker. Men de 10-15 dødsfald, der registreres årligt af de spanske pilgrimsforeninger, skal ses i relation til de nu over 300.000 pilgrimme, der kommer ind til Santiago årligt efter flere dage, uger eller - i få tilfælde - måneder på nogle af de mange jakobsveje mod Santiago Compostela.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar